Atenție în drumeții! Viperele pândesc pe Valea Susenilor

Spread the love

Drumețiile în zonele turistice din nordul județului pot fi periculoase. O dovedesc fotografiile unui tânăr din Târgu Jiu care, duminică, a imortalizat o viperă. Cătălin Ungureanu, de 38 de ani, și-a propus o evadare în natură și a ales să meargă pe Valea Susenilor, una din multele zone superbe ale județului. Experimentat în astfel de ieșiri în natură, acesta a observat o viperă, a cărei lungime a estimat-o la peste 50 de centimetri.

”Duminică am făcut o plimbare pe Valea Susenilor. Drumul care duce la Sanatoriu Dobrița. Bârsești, Frățești, Suseni, nu urci spre sanatoriu, intri printre munți ca pe Sohodol. Am observat-o la marginea drumului, pe pietre. Avea peste 50 de centimetri lungime”, ne-a spus Cătălin.

Vipera este una foarte periculoasă, aspect dezvăluit de Claudiu Fiu, iubitor de natură și membru în conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, filiala Gorj.

”Este vipera cu corn. Avem 10 specii de șerpi în România, doar o specie veninoasă: vipera. Vipera din imagine este o viperă cu corn (bănățeană) care are cel mai mare areal din zona noastră în nordul județului. La maturitate anumite exemplare încep să dezvolte un control ciudat asupra mușcăturii… Practic mușcă fals fără să injecteze venin. Capacitatea asta o au doar unele exemplare. Este perioada împerecherii și sunt agresive. Indicat ca în cazul în care ai fost mușcat să nu faci efort pentru a ajuta veninul să propage în corp. Efort minim și solicitare de sprijin autorizat. Fără tăieturi și garouri în zona mușcăturii. Vorbim despre cea mai periculoasă viperă din România. Exemplarul din fotografii este unul matur, are peste 3 ani. Cele mai mici sunt foarte periculoase pentru că se observă mult mai greu”, ne-a spus Claudiu Fiu.

Tânărul care a fotografiat vipera duminică susține că nu este nimic nou în zona respectivă, în trecut filmând mai multe exemplare asemănătoare.

Galerie foto: