Ponta, analiză devastatoare: Suntem într-o prăpastie uriașă! În 2020 trebuie să ne împrumutăm 14 miliarde de euro

Spread the love

Victor Ponta, lider Pro România și deputat de Gorj, a avertizat pe facebook asupra situației economice în care se află România, a prezentat perspective pline de încercări, subliniind că este foarte important ca următorul guvern să fie unul care știe ce face.

Toată lumea vorbește despre cine vine Prim Ministru după moțiunea de cenzură – cine ajunge la guvernare – cum se schimbă situația la Alegerile Prezidențiale… Și eu sunt singurul care mă întreb și vreau să aflu doar un singur lucru: CINE VA FACE BUGETUL PENTRU 2020 CU CE BANI ȘI DE UNDE?

Nu mă aștept să înțeleagă Vio și Fifi ce înseamnă buget, deficit – complicat, prea mulți neuroni necesari… Orlando înțelege că îl doare fix în cot că el pleacă și plătesc alții! Faptul că nu văd în PNL (cu excepția lui Câțu) și la USR (chiar fără excepții) nicio preocupare este fff grav. Așa că trebuie să facem noi, Pro România, munca celorlalți. 

Prea tehnic – dar de Bugetul din 2020 depinde viața a noastră, a tuturor: ce taxe și impozite o să plătim, câți bani o să fie (dacă o să fie) pentru salarii, pensii, educație, sănătate…Și, cel mai important, câți bani o să ne împrumutăm – bani pe care îi lăsam datorie la copiii noștri!

Deficitul (diferența dintre câți bani încasează Guvernul și câți bani cheltuie) se acoperă prin împrumuturi – la aceste împrumuturi plătim dobânzi din ce în ce mai mari (dublu față de Ungaria, Bulgaria sau Grecia), pentru că se știe că România are nevoie de bani și acceptă orice dobândă! Și așa bulgărele de zăpadă se face din ce în ce mai mare, până ne strivește din nou ca în 2010!

Să mai explic încă o dată de ce sunt așa de îngrijorat! Și explicația este mai ușoară dacă fac o comparație cu anul 2015 (în care mă aflam eu la Guvern).

  1. În 2015, pe întreg anul (12 luni), deficitul bugetar a fost de 10 miliarde de lei – acum doar pe 8 luni este deja de 22 miliarde de lei (pe tot anul va fi cel puțin 30)! Vedeți diferența?
  2. În 2015, Guvernul a împrumutat pentru tot anul 10 miliarde de lei ca să acopere deficitul – în 2019 Guvernul plătește peste 10 miliarde de lei doar ca dobânzi la împrumuturi.
  3. În 2015, deficitul a fost în scădere față de 2014 cu un miliard de lei / în 2019 este în creștere față de 2018 cu 5 miliarde.
  4. În 2015, pe întreg anul, deficitul a reprezentat 1,5% din PIB (Produsul Intern Brut) – în 2019, în doar 8 luni, este 2,1% din PIB (pe întreg anul va fi peste 3,5%) – în condițiile în care din 2015 până în 2019 PIB-ul a tot crescut, prin munca noastră, a tuturor.

Concluzia:

Pentru 2020 adăugați la această gaură din 2019 (care va fi de peste 30 de miliarde de ron la sfârșitul anului) încă 20 de miliarde din prevederile noii legi a pensiilor, 5 la cheltuielile din creșterea Legii salarizării și prețurile la energie, 5 la Apărare (pentru că s-a amânat pe anul viitor contractul la corvete) și ajungeți la 60 de miliarde de ron = 14 miliarde de euro pe care nu îi avem în Bugetul din 2020 și trebuie să ne împrumutăm; de la niște bănci care ne știu disperați după bani și ne pot cere orice dobândă. 

Suntem într-o prăpastie uriaaașă. Votăm moțiunea de cenzură joi ca să scăpăm de cei vinovați pentru acest dezastru național – însă dacă nu punem în loc pe cineva care să știe și să vrea să ne scoată din prăpastie …. vom rămâne mult timp acolo”, a arătat Ponta.