Partidul Social Democrat caută să transmită spre exterior o unitatate de monolit, structură care nu poate fi zdruncinată de nimeni și de nimic. În ciuda criticilor venite de la foști lideri marcanți precum Ponta sau Ivan, dincolo de dinamitarea din interior a două guverne, social democrații spun unei țări întregi că sunt mai uniți decât oricând, iar votul acordat lui Liviu Dragnea în disputa cu Mihai Tudose este prezentat drept cel mai palpabil argument. Noul guvern se plămădește în liniște, însă dincolo de ziduri și ochi curioși, mai tot pesedistul cu o brumă de pedigree vrea, așteaptă. Un ceva dorit de multă vreme, sunt destui care consideră că a sosit timpul ca ei să să taie, să numere și să împartă.
În toiul facerii noului executiv, Ecaterina Andronescu, membru marcant al partidului, a declarat la o televiziune că, de această dată, PSD-ul nu va mai solicita avizul serviciilor în cazul numirii miniștrilor.
”Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară aviz pentru niciun ministru”, a declarat la TVR 1 Ecaterina Andronescu.
Declarația a făcut ceva vâlvă în media, dar mai nimeni nu s-a gândit la Târgu Jiu, Gorj, acolo unde liderul PSD Florin Cârciumaru și-a făcut-o din nou cu mâna sa, convins fiind că două-trei vorbe nefiltrate aruncate în spațiul public vor liniști nemulțumiții din partid. Aceștia sunt cei care ani la rând au băgat în buzunare doar promisiuni, drept recompensă pentru implicarea în campaniile electorale. Oameni cărora li s-au promis multe, dar primesc doar vorbe. Cârciumaru i-a pus repede la punct pe membri care jinduiau funcții în deconcentrate, senatorul spunând că respectivele funcții impun concursuri, iar, în situația dată, PSD-ul nu își face mari iluzii că le va câștiga prin repezentanții săi. Puțin mai dificil cu social democrații cu un CV, persoane cărora li s-a vorbit despre viitoare poziții în ministere sau în alte structuri centrale. Parcă dezamăgit de cruzimea vieții, senatorul a dat o declarație care a tăiat elanul câtorva pesediști gorjeni care se și visau mutați prin București. Precum alții, ”care nu au făcut atâtea pentru partid, dar au primit”. În vreme ce PSD Gorj o ținea una și bună: avem resurse umane pentru ocuparea unor funcții importante, Cârciumaru a justificat ”neîmplinirile” prin faptul că unii dintre posibilii îndreptățiți pentru o promovare în capitală sunt respinși de anumite instituții.
”Nu dau nume, dar am depus mai multe CV-uri pentru mai multe persoane pentru poziții în ministere, secretar de stat sau secretar general adjunct, dar nu toți luau avizul care trebuie să-l primească de la anumite instituții. Până la urmă o să le spun, uite frate, tu degeaba insiști să te duci la un concurs sau la o numire, dar uite că aici nu stai bine”, spunea șeful PSD Gorj.
Fostul primar al Târgu Jiului s-a și văzut scăpat de o presiune, însă formarea guvernului Dăncilă o readuce, ba chiar o intensifică. Nimeni nu poate crede că nu poți numi un secretar general adjunct fără avizul ”unor instituții”, în vreme ce nici ministrul nu mai trebuie să îl dețină.
SRI-ul i-a dat o lovitură și mai grea lui Cârciumaru, purtătorul de cuvânt al instituției, Ovidiu Marincea, precizând că se tot discută despre un non-subiect și explică, SRI nu dă avize ci doar date beneficiarilor legali.
”Așa-zisa dezbatere despre <<avizele>> SRI pentru noul guvern este un non-subiect. Există vreo lege care ne obligă să dăm avize pentru un ministru? Nu! Dar dăm totuși vreun aviz? Nu! Dăm date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea națională”, a declarat Marincea.
Odată cu căderea guvernului Tudose, la PSD Gorj câțiva membri au ieșit la încălzire. Așteaptă. Florin Cârciumaru a reușit să o scalde ani buni, acum unul dintre argumentele sale a căzut. Și a provocat nemulțumiri. Efectiv, Cârciumaru trebuie să se miște rapid și eficient, altfel bomba pe care și-a pus-o sub scaun va exploda. De aprinderea fitilului are cine se ocupa, monolitul e doar o treabă de PR. Iar pericolul pentru securitatea națională are niște dimensiuni, anumite implicații.