Municipiul Târgu Jiu este un oraș amorțit, într-o eră în care secunda a devenit bătrână, greoaie. De prea multe ori lipsește scânteia, senzația de viață, de viu. Un banal oraș dormitor, cu evenimente ce nu reușesc să antreneze populația. Există un teatru care urcă și tot urcă, mai sunt manifestări, însă la nivel de mase este mult prea puțin. Municipalitatea încearcă, de anul acesta, să organizeze o serie de evenimente artistice prin care să dea un impuls timpurilor așternute peste urbea de pe malurile Jiului. Zgomotul atrage, stârnește. Iar spectacolele anunțate pot fi o investiție în viitor. Sigur, nu te poți aștepta ca turiștii să-ți umple orașul de la primele acorduri de chitară. Dar, cu siguranță, la începuturi, vei atrage oameni din județ, poate chiar din județele învecinate. Oameni care o să consume. Iar asta înseamnă puls social, se traduce prin securizarea unor locuri de muncă. Mai simplu, investești în orașul tău. Un început, totuși. E mult până departe, chiar și Târgul Toamnei s-ar putea transforma într-un adevărat eveniment social. Cu pitici și bunici implicați. Un târgujian intenționează să pună în practică o idee care, cu siguranță, ar prinde și ar fi o adevărată pată de culoare ce ar atrage atenția dincolo de granțilele orașului și ale județului. Ar ”pune lumea” în mişcare, ar scoate-o din case. Senzația de urbe activă este apanajul orașelor cu comunități de un anumit nivel, locuri unde mâinele sună altfel, indiferent de poziționarea de pe harta lumii.
Claudiu Fiu se pricepe de minune la pește și pescuit. Este pasionat de gastronomie, iar impulsul a venit de la prietenii care au gustat preparatele sale. Ideea este simplă. O mega ciorbă de pește în buricul târgului, popor, veselie, comunicare, viață. A ezitat deși a fost împins de la spate de ”oameni mari”, dar anul acesta pare hotărât. Se pune pe treabă. O ciorbă de pește record, din care participanții la eveniment vor putea servi gratuit.
”Ne lipsesc evenimentele și poveștile spuse la astfel de episoade locale. Cu prilejul acestora, oameni socializează și se bucură, generează o anumită liniște, emană stare de bine. Cum la noi, oltenii, gastronomia este esență a socializării și legării de noi prietenii, mă gândesc la o mega ciorbă pescărească. Obligatoriu cu peștele de la noi. Cred că ar aduce bucurie. Și cum peștele este consumat în special în perioadele de post, cred că ziua indicată pentru concretizarea poveștii este ziua Sfântului Nicolaie. Rămâne de găsit locația, voluntariatul și să ne organizăm. Timp există, vom găsi soluții pentru a fi totul în regulă”, ne-a spus Claudiu Fiu.
Mega ciorba se vrea chiar mega ciorbă. Undeva la 3.000 de porții, dacă nu chiar mai mult.