Sindicatele vor mai mulți bani pentru majorările salariale, în CEO, reprezentanții acestora încearcă să pună presiune pe ministrul Anton Anton pentru a mai câștiga ceva la negocierile Contractului Colectiv de Muncă. Condițiile meteo par propice unui dialog de pe anumite poziții, rămăne de văzut dacă ministrul Energiei va da curs scrisorii deschise semnată de sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia.
Eugen Iovan, lider sindical la Turceni, îi solicită lui Anton Anton să vină și să constate la modul concret condițiile în care se desfășoară activiteatea minerilor și energeticienilor în această perioadă.
”Suntem împinși de oameni de la spate, nemulțumirea e mare. Munca e grea, mai ales în perioada asta, e dezastru. Peste tot, la toate locurile de muncă sunt probleme cu zăpada, cu gerul, cu tot ce este. Este vorba de chestiuni salariale. Toți se uită în stânga și în dreapta. Nu vedeți că s-au dublat salariile la profesori, la medici, la asistenți. Și când te duci, îți întoarce spatele. Nu se pune problema să nu reușim să mai găsim ceva bani pentru creșterea salarială, în afară ce avem la momentul ăsta pus pe masă de către administrația CEO. Solicităm majorarea fondului de salarii cu 35-40 de milioane, nu 25 cât ni s-a oferit. Presiunea oamenilor e foarte mare. Ministrul să vină la Turceni să vadă o termocentrală cu patru blocuri în funcțiune. Să vadă în ce condiții lucrează oamenii”, a spus, la Radio Infinit, Iovan.
Întors de la Bruxelles, directorul general Sorinel Boza a îndemnat la cumpătare. Acesta, în cadrul unei emisiuni de la TV SUD, a reamintit de costurile cu certificatele verzi. ”Dacă spuneam în urmă cu șase ani că vom plăti 160 de milioane de euro doar ca să funcționăm, spuneam că e o glumă”, a punctat Boza. Managerul companiei energetice a reamintit că s-au mărit mai toate costurile de funcționare a unității, până și apa scumpindu-se. Directorul general a căutat să dea de înțeles că se face tot ce e posibil pentru majorarea fondului de salarii, însă nu a fost convingător. Discursul său a fost mai mult o invitație la moderație, la pași mărunți dar siguri.
”Interesul nostru este să semnăm un contract astfel încât oamenii să câștige un ban în plus. Anul viitor o să mai facem niște pași, măcar în doi ani să facem ceea ce s-a pierdut în cinci. Important este să facem ce trebuie pentru ca oamenii să aibă locuri de muncă stabile și pe termen lung”, a mai spus Boza.
Șeful CE Oltenia a mai făcut o precizare foarte importantă, nu vor beneficia de ordonanță decât salariații bolnavi și personalul TESA.