Cu ocazia participării la ediţia a XII a a concursului naţional Euroscola, organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în Romania, Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” îşi propune să demonstreze cât de important este traseul educaţiei, dublat de cel al formării profesionale şi al dobândirii unei meserii, în desăvârşirea umană. Drumul către desăvârşire este, negreşit, susţinut de etape, de trepte, ca sugestie a stratificării informaţiei şi a dorinţei de împlinire a unui ideal.
Pentru că existăm ca fiinţe sociale, avem nevoie de mentori, de repere. În cadrul colegiului, profesorii îndeplinesc rolul reperelor iar în afara lui există modele la care alegem să ne raportăm.
Echipa C.N.T.V. a găsit în Tg – Jiu un model de moralitate, bune practici şi respect pentru muncă în persoana lui Ion Mihai, mediator la Şcoala Gimnazială ”Voievod Litovoi”. ”Suntem impresionate de domnul Ion Mihai, reprezentant al etniei rome, recunoscut la nivel judeţean, naţional şi internaţional pentru că s-a dăruit educaţiei, dobândirii unei meserii, perfecţionării profesionale; a absolvit Facultatea de drept a Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Tg Jiu, un master în domeniul juridic iar meseria de bază este cea de mediator şcolar. De ce vrem să facem cunoscută personalitatea lui Ion Mihai? Pentru că luptă ca toţi copiii romi să meargă la şcoală, să practice meseriile tradiţionale şi nu numai, să fie cinstiţi, corecţi şi să iubească munca”, au afirmat Ştefania şi Teodora, membre în echipa de proiect.
Este important ca locuitorii oraşului, autorităţile, tinerii elevi şi studenţi să ştie că acest om a înfiinţat un after-school la Şcoala ,,Voievod Litovoi”, a sprijinit amenajarea unui atelier de obiecte tradiţionale în care copiii învaţă meseria, îi sprijină să citească, să scrie, îi încurajează să nu mai accepte căsătoriile impuse de părinţi, îi sprijină să urmeze învăţământul obligatoriu, iar pe cei mai buni îi încurajează să urmeze liceul şi facultatea. ”Un om între oameni, am putea spune, un caracter frumos ce ne-a oferit, în cadrul unui interviu, o lecţie despre egalitate, acceptarea diversităţii, toleranţă, dar mai ales despre rolul şcolii în formarea noastră ca oameni”, ne-a mărturisit Iarina.
Credem că avem cu toţii ceva de învăţat de la domnul Ion Mihai care, prin implicarea în educarea copiilor romi demonstrează că omul este cu adevărat ,,măsura tuturor lucrurilor”. În Tg Jiu s-au redus considerabil absenteismul şi abandonul şcolar în rândul elevilor romi, precum şi comportamentele antisociale, a crescut gradul de integrare socială a romilor datorită proiectelor, programelor, activităţilor educaţionale iniţiate şi coordonate de Ion Mihai; are o bună colaborare cu ISJ şi trimite copiii la concursuri de muzică tradiţională, îi învaţă voluntariatul şi protecţia mediului. ”Datorită lui Ion Mihai copiii din Meteor nu mai sunt analfabeţi, îi ia din casă şi îi duce la şcoală, chiar împotriva voinţei părinţilor lor”, ne-a povestit Cristi Gîrdu, inspector şcolar.
Pe parcursul campaniei de promovare, cu toţii l-am văzut pe domnul Ion Mihai vorbind celor mici şi nu numai despre valorile comunităţii lui, care nu pot fi apărate şi conservate decât prin educaţie.
Echipa Euroscola, 2019, C.N. Tudor Vladimirescu,
coordonator prof. dr. Velțan Elena
și prof. Dragotă Teodora