Pescarii noștri par a fi luat o mică pauză la capitolul capturi remarcabile, prilej de tras sufletul și de povești. Nu oriunde, nu oricum, nu cu oricine.
Claudiu Fiu, unul dintre cei mai activi pescari din județ, ne-a prezentat o rețetă în stil propriu, care s-ar cadra de minune, zice el, la așa zi mare, precum cea de astăzi. Zicem noi, bucătăreala asta este de pus în practică oricând e vreme și buzunar pentru răsfăț. Dar pentru asta trebuie să cunoaștem povestea omului care ne îmbie la o coptură de somn cu legume.
”Plouă.
A plouat așa tare, că mi-au răsărit aracii la roșii, vorba vecinului. La vreme cu apă multă și tulbure, vorbim despre somn, despre peștele care vine către mal și ciugoale și el ce mai aduce apa…
Un PET, o creangă rămasă de la pădurile puse jos, o goangă…
Ceva.
Așaaa…
Avem somnul, cu carne dulce și consistentă, ce facem cu el într-o zi de sărbătoare a Sanzienelor?
Porționăm ca pentru un grătar mai complex și restul merge la o ciorba sârbească (la aia zic rețeta în istoria viitoare).
Astăzi vorbim despre coptura de somn cu legume, un fel de saramură.
Facem focul, punem tabla, punem și un pahar de vin de Bâltișoara, ușor și aromat, cules către bruma și tras din drojdie la lăsatul secului. Întotdeauna când gătesc folosesc un vin bun. Pe cuvânt, uneori folosesc și la mâncare.
Azi este una dintre zilele alea.
Pe locuri, fiți gata, începem!
Punem bucățile de pește pe tabla încinsă și cu un praf de sare pe ea. Cât să ne atingă sarea încinsă la nas cu un miros care prevestește pofte îndeplinite.
Peștele sa aibă, și el, un pic de sare, executată în stil de ninsoare, cu câteva ore înainte. Crește savoarea.
Lângă pește punem câteva roșii, medii să fie, (anul asta avem roșii bune, preț/calitate), două cepe, două căpățâni de usturoi, un ardei iute mare și câțiva ardei grași.
Coacem și întoarcem.
Lângă foc punem o oală mică cu apa la fiert. Două pahare de apă, un pahar de vin alb și două linguri cu oțet. Ceva boabe de piper și o foaie de dafin.
Nu folosim lingura, amestecăm cu o crenguță de cimbru verde sau busuioc.
Lăsăm până la un clocot.
Avem peștele copt și legumele coapte, într-un castron mare de pământ sau porțelan.
Peste toate punem clocoteala și un pumn mare de pătrunjel tăiat grosier.
Obligatoriu, stoarcem bine o jumate de lămâie și mai gustăm o vorba cu prietenii de pahar.
Zama se lasă să intre bine în carne și gata saramura.
Fără ifose și aroganțe, fără politică.
Dar cu gust și dragoste de viata.
Să aveți poftă, dragi Jieni!”
Claudiu Fiu
Galerie foto: