Viceprimarul Gabriel Coica a preluat atribuţiile pe cultură şi crede că activitatea Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu trebuie eficientizată. Printre altele, Coica este nemulţumit că nici până acum nu s-a ajuns la un acord pentru utilizarea drepturilor de imagine ale marelui sculptor, eventualele suveniruri fiind imposibil de vândut către turişti. De asemenea, noul “vice” a mai spus că trebuie găsite urgent soluţii de finanţare pentru principalele opere din municipiu.
“Sunt foarte multe lucruri care, din punctul meu de vedere, fie nu au fost făcute la timp, fie au fost făcute într-un mod necorepsunzător. O să încercăm ca, în cel mai scurt timp, să avem funcţional, în Parcul Central, un magazin de suveniruri şi o micuţă galerie de artă, apect pentru care am adresat societăţii VISARTA rugămintea de a ne sprijini în vedere obţinerii licenţei de utilizare a imaginii operelor brâncuşiene. Până a obţine acest drept, consider că un magazin poate funcţiona şi cu materiale referitoare la alte obviective de interes din municipiul Târgu Jiu şi judeţul Gorj”, a declarat Coica.
Replica managerului Doru Strîmbulescu nu s-a lăsat aşteptată. Cel din urmă a sugerat că Gabriel Coica este încă novice în noua funcţie şi a garantat că operele sunt monitorizate permanent, urmând a fi restaurate. De asemenea, Strâmbulescu a declarat că în planul său de management este prevăzut un magazin de artă acolo unde a fost iniţial un centru de informare. În ceea ce priveşte drepturile de utilizare a imaginii lui Brâncuşi, acestea nu sunt uşor de obţinut.
“Este o chestiune antică, veche şi de demult. Am avut permanent dialogul cu VISARTA, l-am invitat inclusiv pe deţinătorul drepturilor de autor în ceea ce-l priveşte pe Brâncuşi, în Târgu Jiu, dar, din păcate, nu am primit răspuns din partea acestuia. Este foarte bine că se doreşte să se ia o licenţă, şi cred că aşa ar trebui să stea lucrurile. Domnul Coica nu cred că este acomodat cu obiectul de activitate al Centrului Brâncuşi . Ansamblul brâncuşian este monitorizat în permanenţă de către o echipă de specialişti. Tocmai am înceheiat o primă etapă a procesului de intervenţie asupra operelor de piatră. Urmează proiectul de restaurare pe care îl scrie şi îl aprobă Institutul Naţional al Patrimoniului”, a precizat, la Radio Infinit, Strîmbulescu.