Ministerul Sănătății a publicat rapoartele ce vizează apărarea împotriva incendiilor din spitale pentru anii 2019 și 2020, date concrete prezentate în urma verificărilor și controalelor efectuate de inspectorii Departamentului pentru Situații de Urgență.
Dincolo de amenzi și alte sancțiuni, potrivit documentelor, foarte multe spitale din România funcționează fără autorizație la incendiu.
Printre acestea, sunt menționate și trei unități din județul Gorj, și anume:
– Spitalul Orăşenesc Bumbeşti Jiu – corp clădire A, secţia Obstretică – Ginecologie
– Spitalul de Urgenţă Tg-Cărbuneşti – secţia ATI
– Spitalul Orăşenesc Novaci
Nereguli constatate în spitalele din județul Gorj:
– În rapoartele DSU, la punctul 4, ‘‘Nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor”, județul Gorj se regăsește cu Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești și Spitalul Orășenesc Rovinari.
– Punctul 6, ”Nu funcționează hidranții exteriori/interiori de incendiu”: Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești și Spitalul Orășenesc Novaci.
– O altă neregulă, de data aceasta constatată la Spitalul Municipal Motru, punctul 10: ”Nu se asigură verificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor”.
– Punctul 13, ”Nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență”, Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești, Spitalul Orășenesc Bumbești Jiu, Spitalul Orășenesc Novaci, Spitalul de Urgență Târgu Jiu.
– ”Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor”, punctul 14 al documentului: Spitalul Orășenesc Turceni, Spitalul de Urgență Târgu Jiu, Spitalul Orășenesc Rovinari.
Documente:
Raport
Punctele 4 și 6
Punctul 10
Punctul 13
Punctul 14