Țară, țară, nu ne vrei ostași!

 

– Dooooj de jandarmi și o declarație a prefectului Corneliu Răducan Morega au pus Gorjul pe jar înaintea Sărbătorilor Pascale. Sosirea militarilor de la Craiova a fost speculată la maximum, hiperbolizată, agenții electorali, înrolați sau nu oficial, și-au făcut treaba pe rețelele de socializare, și anume: au incitat, au căutat să genereze teamă, senzația înăspririi, de sărbători, a controlului autorității la cetățean.

Iată, cei doooj de jandarmi de la Dolj nu au legat pe nimeni, petrecerile au curs, oamenii au fost pe străzi și pe ulițe, în voie, în noaptea de Înviere.

Ideea este că jandarmii din Craiova au executat și vor mai executa misiuni în județele Olteniei, în Cetatea Băniei ființând cea mai puternică entitate din această structură a Ministerului de Interne. Nu este prima dată când ajung în Gorj, astfel de activități sunt UZUALE de ani buni.

În 1999, în noaptea de Înviere am mers la Cimitirul Municipal pentru a realiza un material despre romii care ascultă muzică la marginea mormintelor. Urlau casetofoanele, jale și durere maximă, iar la un moment dat un gardian public a căutat să restabilească ordinea, în condițiile în care cimitirul era plin de credincioși, persoane foarte deranjate de manifestările amintite. Nu s-a putut înțelege cu romii, ba, necaz mare, a fost lovit cu un cuțit în zona capului. Spital, scandal, pistoale scoase, iată de ce, în special la evenimentele cu fluență de public mare, se caută întărirea structurilor de ordine publică. În primul rând, pentru siguranța cetățeanului care își vede de treburile lui.

Cum militarii în termen jandarmi nu mai există, iar structurile MAI au un deficit de personal imens, problema nu este ușor de acoperit. Nici măcar cu polițiști locali, nici ei nu pot fi peste tot la orice oră. Nu poți, nu mai trăim în lumea în care trecerea ”albinuței” provoca un fior rece și băga oamenii în case. Problemele sunt multe și diverse, a se vedea apelurile la 112. Și compara cu cazuistica trecutului.

 

– Alt zbucium colectiv, m-am temut ca nu cumva să dăm în altele. Da, taman la Gorj, reper mun’cipiu Târgu Jiu. Tobe virtuale, bătăi din picior, pumni furioși ridicați la cer după ce creștinul a citit la gazetă meniul deținutului din Penitenciarul Târgu Jiu în zi de Paște. Și aveam așa:

”Pentru micul dejun am pregătit ceai, brânză, mezeluri, în funcție de regim și religie. La prânz, deținuții vor primi ou roșu, pâine, ceapă verde, drob, ciorbă de carne, piure de cartofi cu friptură, cozonac și băutură răcoritoare fără zahăr. La cină, persoanele lipsite de libertate vor avea pilaf de orez cu carne”, potrivit reprezentanților unității de pe strada Vasile Alecsandri.

 

Pentru cine a efectuat stagiul militar obligatoriu este lesne de descifrat acest meniu. Pentru cine nu, rămâne facebook-ul și impresia că persoanele lipsite de libertate au fost ghiftuite de stat duminică. Da, revoltaților, salamurile cele mai fine și brânzeturi din Franța le-a primit condamnatul la închisoare încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu. La discreție! Nu treceți cu vederea, și brânză, în funcție de religie. 

Cu siguranță, nu ați vrea să începeți ziua de Paște cu ceai și să o încheiați cu orez. Bașca un ou roșu la prânz. Despre pâinea de la masa de la douăsprezece, nu mai spun. Bogăție! Opulență! Să nu mai primească deținutul nici piure, zic. Nici ciorba în care a fiert ceva carne. În fața oprobiului public, ar fi indicat să fie trecut pe șaorma, pizza, hamburgeri și altele de sezon, pentru că se observă online cum românașul explodează de furie când aude că un OM, vinovat de păcate mai mari sau mai mici, a primit în prima zi de Paște trei linguri de cartofi fierți pasați, la prânz, trei de balast, la cină, asta după ce și-a început ziua cu o cană de ceai.

Uitasem de brânza în funcție de religie. Și ea doar o feliuță. După atâtea cazne în procesul de producție, firesc. Puțin și bun, nu-i așa?

La finalul răfuielii, am mers la biserică. Buni creștini. Am luat lumină. 

 

 – Încheiem frumos azi, încă e sărbătoare. Natura ne oferă minune după minune la Târgu Jiu, fauna de pe bătrânul râu care străbate orașul încântă și surprinde. Ieri, luni, am primit o fotografie, o altă familie de lebede s-a învrednicit cu 10 boboci. Se întâmplă în barajul Vădeni, în spatele grădinii Penitenciarului, tot pomeneam. O adevărată bucurie pentru privitor, în locul precizat sunt 5 familii de lebede, 3 au deja urmași.

Cât o să mai aibă. Pentru că se aude pe dunghița Jiului cum niște buni gospodari au șutit, cu un veritabil simț de răspundere al omului harnic, bobocii lebedelor din zona Insuliței.

Ce știți voi, așa se face avere. Să aibă oamenii acasă. Numai leneșii nu au. Mor săraci. Vai mama lor.

 

 

Pe data viitoare,

Aurel Măceșanu

 

Articolul precedentProiect: Centrală electrică pe gaze, prin Fondul de Modernizare, la Constanța
Articolul următorGorj: Răzbunare de Paște! Locuințe incendiate intenționat