Duminica Tomii, marchează momentul în care Isus se arată Apostolilor după Învierea din morți.
Dintre toţi apostolii, singurul, Toma, nu credea în Învierea Sa. Drept urmare, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp de pe urma cuielor care i-au străpuns carnea. După acel moment, Toma Îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu.
În această zi, în biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru a fi sfinţite. Există credinţa că, după sfinţire, acestea trebuie aşezate în coșuri, alături de lumânări aprinse și lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte dintre păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.
Nu se fac treburi în casă sau la câmp. De asemenea, nu se spală, nu se coase, nu se face curat în Duminica Tomii. Nu este bine să te cerți și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați
Aceasta este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii sunt oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt înștiințați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Durează o săptămână până ce acestea ajung la ei și de aceea vor sărbători Paștele cu o săptămână întârziere.