Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat, vineri, că există indicii ce vizează un nou mod de fraudare a eliberării şi utilizării certificatelor digitale UE, arătând că mai mulţi medici de familie ar falsifica rezultatele testelor rapide Covid-19 pentru anumiţi pacienţi.
Prin acest procedeu se atestă în mod nereal că persoanele în cauză sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, pacienţii beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi.
„Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi”, a arătat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.
Aceasta a precizat că la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost iniţiate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie.