Senatul a respins proiectul legislativ care prevedea scăderea nivelului taxei pe valoarea adăugată (TVA) la electricitate și gaze naturale timp de șase luni și renunțarea la acciza aplicată energiei electrice.
Documentul propunea cinci măsuri menite să ajute consumatorii în faţa majorărilor recente ale preţurilor la electricitate și gaze naturale. Pe lângă primele două masuri enumerate, în actul legislativ se regăseau şi reducerea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, suspendarea obligaţiei de a cumpăra certificate verzi şi ajutor financiar pentru utilizarea centralelor electrice de termoficare.
Respingerea proiectului vine deoarece, în contextul scumpirilor înregistrate în ultima vreme, autoritățile au decis deja, prin alt act normativ, compensarea unei părți din facturile la energie electrică și gaze naturale.
Mai exact, potrivit OUG nr. 118/2021, statul compensează, în sezonul rece 2021-2022, adică între lunile noiembrie și martie, facturile la energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor casnici. Deși firmele mari nu pot beneficia, teoretic, de reducerea facturilor la energie și gaze, celelalte firme și PFA-urile pot accesa această facilitate, cu condiția însă de a fi titularele contractelor de furnizare.