Cetățenii români aflați în zone izolate sau care nu au acces facil la servicii medicale vor putea beneficia de asistență medicală mobilă, potrivit unei legi promulgate, marți, de președintele României.
Serviciile se vor acorda cu prioritate gravidelor şi copiilor, iar de ele vor beneficia şi persoanele care nu sunt înscrise la medicul de familie sau cele care nu au documente de identitate, inclusiv card de sănătate.
Asistența medicală mobilă va fi asigurată de medici de specialitate, care pot coordona şi medicii rezidenți ori studenții la medicină.
În cadrul asistenței medicale mobile vor putea fi desfășurate: activități de medicină preventivă; activități medicale curative; activități de investigații și diagnostic; activități de investigații clinice și paraclinice; asistență medicală prin telemedicină; activități de reabilitare medicală; servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor; activități conexe actului medical; educație pentru sănătate.
Asistența medicală mobilă va fi asigurată prin intermediul caravanelor medicale, ce nu vor fi altceva decât echipe de medici și asistenți medicali ce se vor deplasa împreună cu o serie de echipamente medicale în zonele unde astfel de servicii nu sunt disponibile.