Persoanele care apelează la mila publicului pot fi amendate și cam atât, spune șeful Poliției Locale Târgu Jiu, Florin Băluță. Acesta arată că mulți dintre cei care cerșesc pe străzile municipiului sunt din alte localități, chiar alte județe, situație în care sunt însoțiți către ieșirile din oraș, gară sau autogară, dar nu pot fi obligați să plece. Sau dacă pleacă se întorc curând. Este preferabil ca populația orașului să se gândească de două ori înainte de a ajuta, în condițiile în care pe stradă sunt parte dintre cei care refuză internarea la Casa Iris sau în alte centre de profil ale statului.
“Cetăţenii noştri le dau banii şi, de fiecare dată, le pun la dispoziţie diverse produse şi, atunci, se simt în largul lor şi, bineînţeles, poposesc mai mult aici. Noi nu putem decât să luăm măsurile legale care se impun, pentru că este vorba despre imaginea oraşului şi siguranţa cetăţenilor. Sunt, zilnic, sancţionaţi, iar o parte dintre persoanele fără adăpost, atunci când este nevoie şi sunt într-o situaţie dificilă, merg către Casa Iris. Ceilalţi, sunt îndrumaţi către localităţile de domiciliu. Îi conducem către ieşirile din oraş, către gara şi autogara din Târgu Jiu. Amenzile nu îi prea sperie, pentru că nu au posibilitatea să le plătească, însă ele merg în debit la localitatea unde domiciliază şi, mai devreme sau mai târziu, vor face muncă în folosul comunităţii. Noi îi îndrumăm spre locurile unde ar putea să muncească. Sunt anunţuri pe media şi reţelele de socializare, iar Edilitara este una dintre societăţile care angajează. Au fost cazuri în care oamenii s-au angajat sau au fost persoane care i-au solicitat să vină să-i ajute în gospodărie, să aibă grijă de animale. Dar unii, bineînţeles, refuză, pentru că este mai uşor să cerşească”, a precizat Băluţă.
Una dintre soluţii ar fi ca locuitorii din oraş să nu le mai ofere bani sau alte bunuri pentru a-i determina să se gândească la un venit cinstit.