Sfântul Dumitru, trecut în calendarul ortodox drept Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, iar în tradiția populară marchează începutul iernii.
”Sfântul Dumitru a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximilian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului.
Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.
Astfel că, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu.
Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, după ce a ajuns la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propovăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.
Atunci când Maximian împăratul a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.
Sfântul Dimitrie ajunge în temniță pentru acest lucru, unde îl binecuvântează pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie. Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul. De ce i se spune Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său? Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvorâtorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare”, transmit izvoare bisericești.
TRADIȚII ȘI OBICEIURI
În credința populară, anul este împărțit în două anotimuri, respectiv vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui codrul să fie înverzit, crezându-se că aceasta „încuie“ iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească. Potrivit datinei, Sfântul Dumitru este responsabil pentru uscarea tuturor plantelor.
De asemenea, există credința că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră înapoi în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. După cum aminteam și mai sus, Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, iar potrivit tradiției, atunci când este celebrat sfântul ciobanii află cum va fi iarna.
Astfel, în noaptea de Sfântul Dumitru, ciobanii își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă pe cojoc se culcă o oaie neagră, iarna va fi bună. În schimb, dacă pe cojoc se așază o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineața zilei de 26 octombrie. Dacă de dimineață se scoală prima dată o oaie albă și pleacă în jos, anotimpul rece va fi greu; dacă se scoală o oaie neagră și pleacă în sus, iarna va fi ușoară.
În jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, mai exact în noaptea de 25 spre 26 octombrie, în anumite zone ale țării există tradiția de a se aprinde focuri (focurile de Sâmedru), peste care sar copii, pentru a fi sănătoși tot anul. Totodată, focul mai are menirea de a alunga fiarele și de a-i încălzi pe morți. După ce este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, spunându-se că, astfel, aceasta capătă putere de a rodi.
În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții, pentru ca Sfântul Dumitru să îi ajute. Însă, există anumite activități care sunt strict interzise în ziua în care este celebrat sfântul, pe care se spune că e bine să le respecți dacă vrei să îți meargă bine.
Ce este bine să faci în această zi sfântă?
- Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, o zi în care se împarte mâncare și se slobod sărindarele;
- De Sfântul Dumitru se împart vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor morți. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă;
- Tot în această zi sfântă, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci;
- Cei care au datorii trebuie să le plătească până la data la care este celebrat Sfântul Dumitru, pentru a le merge bine anul viitor;
- În ziua Sfântului Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos;
- De sărbătoarea Sfântului Dumitru se tocmesc ajutoare pentru diverse treburi și se strică stânele;
- În Dobrogea se obișnuiește ca flăcăii să se adune și să pornească prin sat cântând din fluiere și cavale în ziua Sfântului Dumitru, printre ei aflându-se și un fecior îmbrăcat ca o cadână. Astfel, ei capătă bacșișuri. Obiceiul poartă denumirea de „datina Saiegiilor“;
- În tradiția populară se mai spune că cei ce respectă sărbătoarea Sfântului Dumitru vor fi feriți de boli sau lovituri.
Ce este interzis să faci pe 26 octombrie?
- De Sfântul Dumitru nu se folosește pieptănul, pentru a nu atrage necazuri și primejdii;
- În această zi de mare sărbătoare, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Prin urmare, nu se spală, calcă, coase și nu se face nicio altă treabă în gospodărie;
- De asemenea, la sărbătoarea închinată Sfântului Dumitru nu e bine să faci focul în casă, întrucât se spune că adevărata căldură se află în sufletele oamenilor;
- Pe 26 octombrie nu se cer bani cu împrumut sau orice altceva dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva;
- Nu e bine să te cerți în această zi și nici să îi superi pe cei apropiați. De asemenea, dacă ești la cuțite cu cineva, acum este momentul să te împaci;
- În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această zi sfântă va avea parte numai de pagubă în anul ce vine.