Valentin Ionescu, consultant financiar, crede una dintre măsurile pe care Guvernul le ia în calcul pentru a gestiona deficitul de la buget este impozitarea bugetarilor cu salarii mari, subliniind că disponibilizările sunt nepopulare, iar în 2024 vom avea alegeri.
”Se urmărește să se introducă impozitarea progresivă. Despre impozitare în general a veniturilor mari am auzit zilele trecute și la pensiile speciale și s-a și votat în Senat modificări legislative în acest sens. Acum se invocă faptul că nu sunt bani la buget și din nou se propune impozitare. În această țară nu sunt decât câteva mii de persoane care au peste 8.000 de lei”, a spus, la B1 TV, Ionescu.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că până în prezent nu s-au luat în discuție eventuale disponibilizări sau reduceri salariale:
”Trebuie decizii clare în coaliție, nu s-a discutat până acum despre reducerile cu cheltuielile salariale sau de reducerile mai ales cu prestațiile sociale”.
În contextul presiunii pe buget, economistul Adrian Negrescu pare convins că se va ajunge la majorarea TVA-ului:
”Avem 1,3 milioane de bugetari, în condițiile în care Polonia, o țară cu o populație dublă decât cea a României are 800.000. Avem prea multe cheltuieli cu bugetarii, nu cred că se va ajunge la tăieri de salarii, nu cred că se va ajunge la disponibilizări. Vor alege răul cel mai mic.
Nu vor alege asta pentru că îi va afecta electoral în anul 2024. Mă aștept deja și sunt din ce în ce mai multe semnale că o creștere a TVA este iminentă începând cu 1 ianuarie 2024. O vedeam în 2025 dar cum arată situația bugetară cu acest minus de 20 de miliarde de lei îmi e că alte șanse nu au în condițiile în care nu prea au de unde să mai taie. 80% din încasările statului din taxe și impozite se duc pe salariile bugetarilor și pe pensii.