Oficial: Ce spun specialiștii INFP despre cutremurele de la Gorj. Ce le-ar fi generat

Cutremurul din noaptea de duminică spre luni (magnitudine de 4,6, la ora 00:39:28) a redeschis discuțiile de vizează motivul producerii acestora. Preocupați, deși mai erau doar câteva ore până la începerea unei noi săptămâni de lucru, oamenii și-au expus opiniile pe rețelele de socializare, destui încercând ”să arate” DE CE Gorjul ar fi devenit atât de activ seismic.

În context, readucem în atenție un RAPORT PUBLIC al INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PĂMÂNTULUI, cu concluziile trase în urma unor cercetări efectuate în zonă în luna mai a acestui an.

 

𝐈𝐍𝐅𝐏 𝐬̦𝐢 𝐒𝐤𝐲𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐃𝐫𝐨𝐧𝐞𝐬 – 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐞𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐭𝐞𝐜𝐭𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞 (𝐆𝐨𝐫𝐣, 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚)
Secvența de cutremure declanșată în februarie 2023, în județul Gorj (România), cu două evenimente semnificative pe 13 februarie (moment-magnitudine Mw 4,8, la 18 km adâncime) și pe 14 februarie (Mw 5,4, la 14 km adâncime), a fost cel mai puternic episod seismic înregistrat vreodată în această zonă.
Cutremurele au fost generate la contactul dintre Platforma Moesiană și Carpații Meridionali, unde se știe că există sisteme de falii longitudinale, transversale și oblice, orientate în funcție de forma muntelui. La suprafață, cele mai multe evenimente au avut loc în perimetrul comunei Runcu. Principalele șocuri au fost resimțite puternic în zona epicentrală, provocând pagube la clădirile vechi, dar și efecte asupra mediului natural”, s-a precizat în document de către INFP.
Reamintim, se mai transmitea oficial că:

INCDFP și Skyline Drones au efectuat, în luna mai 2023, o campanie de cercetare aeriană a zonelor Cheile Sohodolului și Valea Mare, cu ajutorul dronelor profesionale echipate cu senzori optici și LiDAR. Prin datele de înaltă rezoluție obținute, cercetătorii identifică zonele care au fost afectate de cutremure și vor obține un model detaliat al terenului și al suprafeței”.

Articolul precedentMinistrul Energiei: ”Nu vom tremura de frig la iarnă”. Ce spune despre prețul gazelor și al curentului electric
Articolul următorDe la SRI la Cotroceni? Analist: Crin Antonescu vrea să îl facă pe Hellving președintele României