Spectacol pe cer: Aurora boreală, vizibilă din mai multe zone ale României

Aurora, fenomen vizibil de obicei în regiunile nordice, a fost observată, duminică seară, pe cerul României.
Mai multe persoane au semnalat evenimentul și au publicat fotografii din județele Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, Bucureși, Giurgiu, Ialomița, Timiș și Tulcea pe rețelele sociale.
Fenomenul a fost semnalat şi în alte țări din Europa, precum Cehia, Ungaria sau Republica Moldova.

 

În această seară de 5 noiembrie 2023 am avut parte de o apariție foarte rară a aurorei boreale pe cerul României, având în vedere strălucirea și cât de extinsă a fost aurora pe cerul nordic. Așa ceva nu s-a mai văzut la noi în ultimii zeci de ani, cu toate că aurore au mai fost observate în condiții mai dificile de mai multe ori, chiar și în ultimii ani. Azi, însă, aurora a fost observată pe scară largă de multă lume, practic, din locații din întreaga țară unde cerul a fost senin la începutul serii”, a transmis AstroInfo.
Astronomul Adrian Șonka a spus, pentru Digi24.ro, că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Acesta a precizat că aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

Foto: Andrei Gornic – Paniova, județul Timiș

Articolul precedentNu crede că Petev va reuși la CSU Craiova. Mesaj pentru Rotaru: În aprilie-mai o să ne anunți ce antrenor pui
Articolul următorGorj: Încătușat! A spart geamul și a furat băutura din casa omului