Economistul-șef al BNR: Noi, românii, trăim mai bine decât ne putem permite. Am tocat banii pe excursii, pe vile, pe Vuittoane…

Economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea (care a precizat că vorbește în nume personal – n.red.), a spus, joi, la conferința „Între Deficit Bugetar și Sustenabilitate economica”, organizată de Oxygen Events, că de opt ani românii trăiesc peste posibilități.

 

Noi nu vrem să recunoaștem un lucru foarte clar. Anume că, începând din 2016, toată populația României trăiește peste posibilități. Pentru că asta înseamnă să te împrumuți și să-ți crești deficitele. Noi trăim mai bine decât ne putem permite. Am tocat pe excursii, pe vile, pe Vuittoane, pe mașini de fițe ș.a.m.d. (…) Hai să spunem poporului care urlă că e vai de capul lui și că nu se poate trăi mai rău decât atât că în ultimii 8 ani, noi toți am trăit mult peste posibilități”, a punctat reprezentantul BNR. 

Acesta a arătat că datoria externă a ajuns la 8.000 euro de persoană, fără ca de acești bani să fi făcut capacități de producție din care să o putem plăti.

 

Evaziune fiscală și optimizări

 

La noi, pe lângă evaziunea care există, există o optimizare fiscală în zeci de ramuri pentru zeci de profesii. Avem legi făcute cu dedicație, et cetera, et cetera. Și Guvernul abia început să zgârie la suprafață aceste optimizări fiscale și iată cât vaiet și vuiet a stârnit chestia asta.

Nu există și, o repet, nu există metodă ne-dureroasă, de a restrânge fiscalitatea; oricum, unii sau alții vor urla. Câți oameni beneficiază de aceste optimizări fiscale? Enorm de mulți- cei care nu plătesc CAS-ul care au IMM-uri, PFA-uri dracu știe ce mai au… Toți ăștia vor lua ca din gură de șarpe. 

Dar vorba domnului Dăianu, <<Domnule, chiar nu înțelegem că nu se poate să nu plătească nimeni?>> Și eu merg mai departe. Nu numai că nu se poate să nu plătească nimeni toți, dar absolut toți va trebui să plătim la un moment dat”, a mai spus Lazea. 

 

Articolul precedentDeputat: Iordache și-a asumat că rezolvă problema, iar acum s-a transformat în cameraman. La București e mielușel, știe că depinde de Ciucă
Articolul următorTârgu Jiu: A lovit un biciclist cu mașina și a părăsit locul accidentului