Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți seara, că salariile nu vor fi impozite progresiv în 2025. De altfel, liderul social-democrat susține impozitarea capitalului, subliniind că în România impozitarea muncii este deja foarte mare.
”Nu! Sunt unul din susținătorii impozitul lui progresiv, dar noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. De ce? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume unde ai venituri cumulate – din chirii, din arende – ele se adună într-un coș. În momentul în care depășești anumite praguri, oriunde în lumea îți vine un surplus de impozitare.
De exemplu: am venituri excepționale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureștiului cu 1.000 euro și mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu vei plăti 10%, fie că îl vinzi cu 1.200, fie că îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îți vine altă impozitare. Asta-i impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital, corelată cu o scădere la impozitarea salariului minim, cum este peste tot în Europa, dar și cu o legislație astfel încât românii, o treime dintre ei, să nu fie plătiți cu salariul minim”, a spus, la Antena 3, primul ministru.
REFORMĂ FISCALĂ
”Trebuie să ne așezăm la masă, să avem o reformă fiscală. Asta nu înseamnă că se măresc taxe.
Înseamnă o balanță foarte clară între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Că va fi pe cotă unică, că va fi pe impozit progresiv, nimeni nu știe acum. Ne dăm, toți, cu părerea, neavând calculele și simulările cele mai bune. Eu nu exclud niciuna dintre variante, cu toate că îmi doresc (impozit progresiv). Asta nu înseamnă că vin cu o impozitare progresivă pe salariu. Nu poți să vii acolo unde ai impozitarea cea mai mare. (…) Există impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital, în această logică şi corectă logică, şi cu o scădere la salariul minim la impozitarea cum este peste tot în Europa, dar şi cu o legislaţie ca românii să nu fie, o treime, plătiţi cu salariul minim. Că dacă acum Ciolacu hotărăşte cu Guvernul să scadă impozitarea la salariul minim pe economie, o să ne trezim că de la o treime suntem două treimi cu salariul minim, fiindcă este o optimizare fiscală. Deci, asta înseamnă că trebuie să facem o reformă fiscală”, a mai precizat Ciolacu.