Tot mai mulți legumicultori cultivă roșii românești doar pentru a beneficia de subvenția APIA. Este și cazul lui Nicușor Barbu, din județul Giurgiu, care lucrează 9.000 de metri pătrați de solarii alături de familie. Acesta a precizat la TVR situația soiurilor și hibrizilor românești:
”Luăm soiurile românești pentru Sprijinul Cuplat, pot spune că sunt bune și aceste soiuri dar nu au rezistență la transport și la perioada până la comercializare pentru că noi vindem prin cooperativă și durează 2-3 zile până când legumele ajung la consumatori. Și aceste soiuri nu au această rezistență”.
AFARĂ NU SE MAI FACE NIMIC
”Soiurile noastre autohtone românești sunt pe cale de dispariție pentru că din păcate nu au ținut pasul cu tehnologia și cu adaptările la ceea ce se cere în piață adică să ai o creștere nedeterminată, să aibă rezistență la boala petelor de bronz la tomate (Tomato spotted wilt virus – TSWV). De aceea am fost nevoiți să trecem pe alte soiuri/ (…) Avem anul acesta roșii Buzău deja achiziționate, le-am semănat și o să avem și alte soiuri românești. Măcar pentru salată. A trebuit să evoluăm pe toate planurile pentru că spre exemplu afară nu se mai face nimic, de aceea am ales să ne extindem de la 2.000 de mp la 9.000 de mp. Înainte plantam vinete afară, roșii și nu am reușit să mai scoatem nimic” a spus, în rubrica ”În Grădina Danei”, de la TVR 1, legumicultorul.