Home Principale Actualitate Primarii și consilierii aleși duminică își încep mandatul în noiembrie

Primarii și consilierii aleși duminică își încep mandatul în noiembrie

 

Alegerile locale, în 2024, au avut loc mai devreme de patru ani de la precedentul scrutin, care a fost pe 27 septembrie 2020, iar de aici apare întrebarea: când își încep primarii și consilierii locali mandatele, după alegerile din 9 iunie?”.

Reamintim, alegerile locale din 2020 au fost organizate în luna septembrie, și nu în luna iunie sau în preajma acestei perioade, din cauza pandemiei COVID-19. Din acest motiv, în iunie 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la data de 1 noiembrie 2020, pentru a permite organizarea scrutinului, ducerea până la capăt a mandatelor și preluarea funcțiilor de către noii aleși.

 

CONCRET:

 

Codul administrativ aflat în prezent în vigoare precizează că mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”.

Astfel, în absența oricărei alte modificări legislative, mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.

Acest lucru implică automat și faptul că primarii și consilierii locali în funcție vor mai avea câteva luni de mandat după scrutinul din 9 iunie, înainte ca noii aleși votați să preia funcțiile.