Home Principale Gorj Imagini! ”Cometa Secolului” a putut fi văzută și din Gorj

Imagini! ”Cometa Secolului” a putut fi văzută și din Gorj

 

Cometa Tsuchinshan-Atlas, supranumită ”Cometa Secolului”, a fost vizibilă și pe cerul Gorjului, cu ochiul liber, în seara zilei de 15 octombrie.

 

Cometa provine din regiunea denumită „norul lui Ort” care este o vastă întindere presărată cu bucăți de comete înghețate rămase de la formarea sistemului solar, iar coada acesteia are aproximativ 30 milioane kilometri lungime.

A fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal. Cu excepţia cazului în care anumite obstacole din calea sa ar putea să îi modifice traiectoria, cometa Tsuchinshan-ATLAS urmează o orbită care nu ar trebui să o apropie din nou de Pământ decât peste 80.000 de ani

Cometa Tsuchinshan–ATLAS a fost descoperită în 2023 de două observatoare de la care vine și numele ei: Tsuchinshan (din China) și ATLAS (din Africa de Sud). Tsuchinshan înseamnă „muntele purpuriu”, iar ATLAS vine de la „Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System,

va fi vizibilă și în următoarele săptămâni, dar se va vedea tot mai slab pe cer spre final de octombrie. Poate fi văzută și cu ochiul liber în unele zone, dar este mult mai bine cu un binoclu sau telescop.

Este cea mai strălucitoare cometă care se poate vedea de pe Terra în ultimii ani, de la Neowise, din 2020.

Când s-a aflat la cea mai mică distanță de Terra cometa era tot foarte departe: la peste 70 de milioane de kilometri.

IMAGINI GABRIEL ȘCHEAU:

(în apropiere de Târgu Jiu <<Cornești>>)