S-a aprobat Programul ”Rabla pentru tractoare”. Tinerii fermieri pot primi 80% din valoarea noului utilaj agricol

Guvernul a aprobat miercuri, 16 octombrie 2024, Hotărârea de Guvern privind modificarea HG nr.589/2024 pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Bugetul programului este de 500 de milioane de lei.

CHELTUIELI ELIGIBILE

Sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate cu achiziţia de:

a) tractoare;

b) mașini agricole autopropulsate (de ex. combine de recoltat, tractoare autopropulsate, pulverizatoare autopropulsate, cositori autopropulsate etc);

c) accesoriile agricole aferente (de ex. pluguri, semănători, cultivatoare, remorci, echipamente de fertilizare și irigare, combinate de recoltat etc.). Accesoriile pot fi finanțate doar sub condiția achiziționării unui tractor sau a unei mașini agricole autopropulsată.

55.000 EURO VALOAREA DE ACHIZIȚIE, TVA INCLUS

Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente achiziționat/ă, nu trebuie să depășească suma de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Administrația Fondului de Mediu acordă finanțare în cuantum de 65% din valoarea de achiziție.

În situația în care solicitantul este tânăr fermier (are vârsta până la 40 ani, inclusiv), procentul finanțării poate fi majorat la 80% din valoarea de achiziție.

Finanțarea se acordă sub condiția predării spre casare a unui autovehicul/tractor sau mașină agricolă autopropulsată uzată

Articolul precedentSalariul minim crește de la 1 ianuarie
Articolul următorTârgu Jiu: Se caută constructor pentru parcarea etajată din strada A.I. Cuza