Nu la Turceni sau Rovinari: Proiectele a două Reactoare Modulare Mici, selectate în prima evaluare

 

Ministerul Energiei a anunţat, duminică după-amiază, că România are două proiecte selectate în prima evaluare realizată de Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri). Este vorba despre NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear S.A, dezvoltat la Doiceşti de NuclearElectrica şi Nova Power) şi EU-SMR-LFR (dezvoltat de RATEN la Mioveni, în colaborare cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN, ENEA).

Proiectele selectate fac parte dintr-o iniţiativă nouă paneuropeană care vizează accelerarea dezvoltării şi implementării tehnologiilor SMR în Europa, până la începutul anilor 2030, inclusiv lanţurile de furnizare pentru viitoarele reactoare modulare de mici dimensiuni. Acestea au fost incluse în primul lot de Grupuri de Lucru pe Proiecte (PWGs), în urma unei evaluări riguroase realizate de Consiliul de Conducere al Alianţei şi secretariatul acesteia”, se transmite într-un comunicat. 

 

Reamintim, au fost voci care, în toamna anului trecut, vehiculau că se dorește instalarea unor reactoare nucleare mici în Valea Jiului, dar și în Gorj, la Turceni și Rovinari.
Articolul precedentBaschet – Liga 1: CSM Târgu Jiu, victorie în Ardeal, în fața CSU Universitatea Cluj-Napoca
Articolul următorRomânia trece la ora de iarnă