Alegerea lui Iordache șef la Consiliul Legislativ, atacată la CCR. Nu are numărul de voturi prevăzut de lege

PNL și USR au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională alegerea social-democratului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ.

Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR”, a transmis, într-un comunicat de presă, Florin Roman, liderul deputaților liberali.

Și grupurile parlamentare ale USR au anunțat, tot miercuri, că vor sesiza Curtea Constituțională în aceeași speță.

Potrivit PNL și USR, alegerea lui Florin Iordache nu a întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Se invocă legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ:

(2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere„.

Din articolul de lege reiese că pentru numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este nevoie de o majoritate absolută, adică de votul a cel puţin 50% plus 1 din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, nu doar de votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Florin Iordache a fost votat de 185 de parlamentari, în vreme ce majoritatea absolută este de 233 de parlamentari.

Augustin Zegrean, contracandidatul lui Iordache la șefia Consiliului Legislativ, a anunțat încă din seara votului că alegerea social-democratului este nulă, invocând aceleași motive.