Alertă! Se vrea suspendarea pensionării mai multor categorii profesionale, beneficiare ale Legii 5/2021

 

Un proiect de ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică joi, 18 iunie, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), vizează suspendarea, până la 31.12.2022, inclusiv, a prevederilor Legii 5/2021, prin care se permitea pensionarea la 57 de ani a mai multor categorii profesionale.

Printre acestea: angajații serviciilor publice de ambulanță (medici, asistenți medicali sau ambulanțieri), ai unităților de primiri urgențe și cei ai serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo.

 

… suspendarea, până la data de 31.12.2022, inclusiv, a aplicării prevederilor Legii 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat.

Apărută în prima jumătate a lunii ianuarie, Legea 5/2021 stabilește, în primul rând, că oricine face parte din personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiţii:

  – are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani);

  – are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

În categoria personalului profesionist operativ de intervenţie pot fi încadrați angajații serviciilor publice de ambulanță (medici, asistenți medicali sau ambulanțieri), ai unităților de primiri urgențe și cei ai serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo.

Legea 5/2021 stabilește mai multe beneficii pentru personalul profesionist operativ de intervenţie, dar, prin proiectul de față, este vizată, în special, suspendarea posibilității de pensionare a acestuia la 57 de ani.

Suspendarea posibilității pensionării personalului profesionist operativ din sistemul de urgență la 57 de ani este propusă în contextul în care, potrivit notei de fundamentare ce însoțește proiectul, “18,39% din totalul medicilor din serviciile de ambulanță și 17,8% dintre medicii din UPU – SMURD/ UPU/ CPU, îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute în Legea nr. 5/2021”.

În plus, în următorii trei ani, Legea 5/2021 va da posibilitatea pensionării a:

  – 31,12% dintre medicii din urgență;

  – 12,68% dintre asistenții medicali;

  – 45,42% dintre ambulanțieri;

  – 9,96% dintre șoferii de ambulanță;

  – 34,02% dintre operatorii registratori de urgență”, transmite avocat.net.

Articolul precedentOltenia Force One! FC Universitatea Craiova, autocar de peste jumătate de milion de euro
Articolul următorGorj: Au învins! Din a doua tentativă, un membru USR reușește să devină șef al Casei de Sănătate