Alexandru Rafila: Cu siguranță, anul acesta vom purta mască

 

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, luni, că eliminarea obligativității purtării măștii va fi luată în discuție, cel mai probabil, după ce rata de vaccinare va ajunge la 70%.
Acesta crede, însă, că anul acesta nu se va atinge procentul de imunizare enunțat și, pe cale de consecință, nu se va hotărî renunțarea la purtarea măștii.

Renunțarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică, renunțarea la mască se va baza pe studii științifice, realizate de organisme internaționale, cum ar fi Centrul european de control al bolilor, va exista o poziție a UE, care să țină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru și de situația de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen, când se va renunța la mască, dar cu siguranță, dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranță utilizarea măștii va intra în discuția specialiștilor și vor exista recomandări care în funcție de fiecare stat vor fi adoptate. (…) Nu îmi plac aceste predicții care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populației din UE se va realiza se vor realiza și studii care să recomande prelungirea utilizării măștii sau o scurtare a intervalului de utilizare. Cu siguranță însă în acest an vom purta mască”, a declarat, într-o conferință de presă, deputatul PSD.