Sociologul Vasile Dîncu, senator PSD, a făcut, la Prima TV, o scurtă analiză a posibililor candidați la alegerile prezidențiale. Foarte interesant, social-democratul nu exclude o finală între un reprezentant al PSD și un independent, chiar dacă susține că situația în cel de-al doilea caz e destul de complicată pentru accederea în turul II.
MIRCEA GEOANĂ
”PSD va hotărî ceea ce face (dacă îi va oferi candidatura). Contează foarte mult ce va propune Marcel Ciolacu, ce vom hotărî noi. Marcel Ciolacu este un tip foarte raţional, nu şi-a anunţat candidatura, evident că nu poţi să anunţi un alt candidat cât timp tu vrei să consolidezi puterea partidului în teritoriu pentru viitoarele alegeri. Pentru Mircea Geoană, nu ştiu dacă va fi PSD, dar nu ar fi exclus să se găsească un partid care să-l susţină. În momentul acesta, are un capital individual care nu este de neglijat. S-ar putea să se alinieze în spatele lui Mircea Geoană un partid sau chiar mai multe partide. (…) Nu este deloc straniu (o candidatură din partea liberalilor – n.red.). Este şi aceasta o posibilitate, cel puţin teoretică, mai ales că PNL nu are în acest moment un candidat foarte performant dintre cei pe care astăzi îi cunoaştem. Mircea Geoană, prin cariera internaţională pe care a avut-o, s-a schimbat foarte mult, a învăţat din pierderea alegerilor de acum 15 ani, cu siguranţă ar putea să fie un candidat cu un program foarte bun. Rămâne un competitor important”.
UN INDEPENDENT
”Este destul de complicat, dacă ne gândim la dinamica partidistă a mobilizării pentru vot, dar nu trebuie exclusă această posibilitate, având în vedere ceea ce se întâmplă în Europa şi în lume. Contează foarte mult şi competiţia. Cine sunt cei care vor candida? Cât de puternici sunt candidaţii partidelor? Dacă nu vor fi candidaţi puternici din partea partidelor, atunci şi un candidat independent ar avea mai multe şanse. Depinde şi de cum se vor alia partidele unele cu altele, depinde şi de atmosfera mondială. Nu putem exclude ideea că un candidat independent ar putea să intre în turul doi, la fragmentarea politică din acest moment”.
ELENA LASCONI
”Distanţa dintre Primăria Câmpulung şi Cotroceni este mult prea mare şi cred că a fost mai degrabă un foc de paie aşa-zisa candidatură a Elenei Lasconi, mai ales că partidul pe care îl are în spate, USR, şi-a înjumătăţit scorul faţă de alegerile trecute. Filosofia de bază, lupta anti-corupţie pe care a pregătit-o acest partid, s-a decredibilizat, mai ales după ultimele evenimente, Dosarul vaccinurilor. Ei erau pentru lupta absolută anti-corupţie şi acum se plâng de cercetări legate de acel dosar. Pe de altă parte, Elena Lasconi este un jurnalist responsabil, nu o să iasă niciodată în evidenţă, nu poate să meargă pe modelul Diana Şoşoacă. Chiar dacă ar candida, ar ajunge să se lovească de limitele pe care le avea Monica Macovei. Pe internet, pe Facebook, avea 30% intenţie de vot şi sute de mii de urmăritori, dar nu putea să depăşească 5% într-o alegere reală. Acest lucru este valabil şi pentru Codruţa Koveşi, de exemplu, care este mai degrabă o sperietoare. Nu o văd nici candidând şi nici performând dacă ar candida”.