Asigurări: Avem grâu și pentru export. Dar și bugetari din domeniu

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a dat asigurări că în România nu va fi o criză alimentară, chiar dacă producția de grâu a fost grav afectată de secetă, anul acesta fiind estimate 5,5 – 6 milioane de tone, comparativ cu o producție de 9 milioane în condiții optime. Acesta a precizat că va fi contractată cantitatea necesară pentru consumul intern și va fi grâu și pentru export.

Consumul uman pentru România este de 2,2 milioane tone. Noi consumăm cam 170.000 de tone de grâu panificabil pe lună. Mai există un necesar de 550.000 de tone grâu pentru semințe, care este foarte important și pe care îl avem, încă 400.000 de tone grâu pentru furajarea animalelor și încă 400.000 tone pentru industria alcoolului, deci iată că și anul acesta vor fi cel puțin 2 milioane de tone de grâu disponibile pentru export, deci nu se pune problema unei crize alimentare, cel puțin din datele de până acum, raportat la ceea ce se întâmplă la nivel global a explicat, pentru news.ro, ministrul.

În același cadru, Oros a arătat că peste 14.000 de bugetari gestionează o agricultură privată, ceea ce, crede el, ”este un pic cam mult”.

Eu am spus că suntem 14.600 de bugetari, atâția suntem care gestionăm o agricultură care este eminamente privată. Din acest punct de vedere, cred că suntem ţara cea mai birocratică, eu mă refer doar la agricultură, nu-mi dau cu părerea în alte domenii. Dar să ai 14.600 de oameni care gestionează, de la stat, o activitate eminamente privată, mie mi se pare un pic mult în anii 2020′‘.