Meteo: Temperaturi de început de iulie, urmate de scăderi bruște, cu 15-20 de grade Celsius

Meteorologii avertizează că avem în față o săptămână atipică, cu temperaturi de vară la începutul lui octombrie, zile urmate de scăderi serioase ale temperaturilor, chiar și cu 15-20 de grade Celsius. Este anunțată și reapariția averselor, în unelele zone cantitățile de apă căzute ar putea fi destul de importante.

”Maximele termice vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru debutul lunii octombrie în majoritatea regiunilor, excepție făcând ziua de marți, când periferia unui front atmosferic rece va determina o ușoară răcorire în toată țara, valorile termice urmând a se situa, în general, între 19 și 29 de grade Celsius. Apogeul valului de căldură se va atinge miercuri și, posibil, joi, când în Câmpia Română maximele vor atinge local 29-31 grade Celsius și, izolat, 32 de grade Celsius. Pe parcursul zilei de joi situația se schimbă radical. O masă de aer maritim-polar, antrenată spre latitudini mai sudice de o vastă zonă depresionară, va determina o răcire semnificativă în mare parte a Europei, inclusiv în zona țării noastre. Temperaturile vor scădea tranșant, cu peste 15-20 de grade Celsius, la început în jumătatea de nord-vest, după care în restul teritoriului. Pe parcucrsul zilei de joi, în nord-vestul României abia se vor mai atinge 10-12 grade Celsius, în timp ce în regiunile sudice, sud-estice, unde masa de aer tropical va mai persista puțin, maximele vor atinge și 30-31 grade Celsius. Vineri, răcirea va continua și se va extinde în toată țara. Potrivit datelor actuale, în Transilvania, Maramureș și Moldova, maximele vor fi în jurul a 9-14 grade Celsius, chiar ușor mai coborâte.

Începând din noaptea de miercuri spre joi, aria ploilor se va extinde în majoritatea regiunilor. Local vor fi și averse, însoțite de descărcări electrice. Vineri și sâmbătă, la peste 1.800 de metri altitudine, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare”, informează Severe Weather Alert-România.