Avertismentul lui Maioreanu: Programele ce vizează restructurarea CEO, un real pericol chiar și pentru Sistemul Energetic Național

Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, avertizează că Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia pune în pericol viitorul companiei energetice și Sistemul Energetic Național.

 

Vedem că avem de a face, din păcate, cu programe de restructurare care reprezintă un real pericol pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul CEO și pentru SEN, în general. În contextul în care eu am mai spus acest lucru. Cărbunele este o resursă energetică de bază în componența mixului energetic din România. Să nu uităm, lucrul acesta se vede foarte clar, cărbunele este un combustibil strategic pentru securitatea energetică națională și regională. Și, mai mult decât atât, în perioadele meteo extreme, iată cum este această perioadă de caniculă, cărbunele este clar la baza rezilienței alimentării cu energie și a bunei funcționari a sistemului energetic național, acoperind, așa cum se poate observa, o treime din necesarul de energie electrică. Spuneam foarte clar că în strategia energetică am acordat o atenție specială, deosebită producătorilor de energie pe lignit și că, dacă am o strategie energetică adoptată prin lege, așa cum am propus eu prim proiectul de lege de modificare a Legii Energiei și Gazelor naturale 123 din 2012, România, din punct de vedere al SEN, al predictibilității pe ceea ce înseamnă infrastructura energetică, ar avea o foaie de parcurs foarte clara până în 2030, cu perspectiva anului 2050. Nu mai avem nevoie de o lege de scoatere a centralelor pe cărbune din funcțiune, din moment ce am avea o strategie în care prezentăm foarte clar un parcurs până în 2038, atunci când se epuizează resursa energetică primară, lignitul”, a spus, la Radio Infinit, Maioreanu.