Avocatnet. ro: Munca minerilor și energeticienilor de până la 17 august NU este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare

 

Cunoscutul site avocatnet.ro își informează cititorii că munca minerilor și energeticienilor de până la 17 august, viitori potențiali beneficiari ai Legii 197/2021, NU ESTE LUATĂ ÎN CALCUL PENTRU REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE.

”Printr-o lege oficializată luna trecută se introduce în Legea pensiilor o nouă categorie de activități pentru care se aplică, începând din 18 august 2021, o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Practic, este vorba de cei care lucrează în termocentralele care funcționează cu cărbune și în minele de cărbune, aceste activități fiind considerate, mai nou, ca fiind desfășurate în condiții speciale. De precizat că legea nu se aplică retroactiv, astfel că munca desfășurată în aceste condiții până la 17 agust 2021 nu este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare.

În primul rând, se adaugă o nouă categorie la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale: <<activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui>>.

Așadar, este vorba atât de cei din unitățile care produc energie electrică, cât și de cei din unitățile care extrag cărbunele folosit de respectivele termocentrale.

Pentru cei care lucrează în condițiile de mai sus, reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani.

Inclusiv Casa Națională de Pensii a subliniat că noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată”, transmite avocat.net.

Capturi:

 

Articolul precedentRomanescu: Avertizez ApaRegio! Târgujienii nu trebuie să sufere din cauza lipsei apei, în condițiile în care alte localități din țară au apă din munții Gorjului
Articolul următorTârgu Jiu: Incendiu de proporții în zona Preajba. Intervin pompierii și ambulanțele