Bani dați cui? Primăria Rovinari, gata să ofere aproape un miliard unei firme ce poate dispărea oricând

Scandal după scandal la vârful Primăriei orașului Rovinari. Duminică, 25 noiembrie 2018, s-a mai consumat un episod al luptei dintre primarul localității, Robert Filip, și consilierii liberali. Edilul șef a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, motivând demersul prin impetuoasa aprobare a hotărârilor necesare depunerii unor  proiecte ce urmează să atragă finanțare din fonduri europene.  Acestea vizează înființarea unui centru de îngrijire a persoanelor vârstince, în valoare de 950.000 de euro, și constituirea unui centru de zi pentru seniorii orașului sub titulatura ”Bunicii Comunității”, în valoare de 650.000 de euro. Ambele prevăd accesarea de fonduri europene, urmând ca autoritatea locală să suporte numai 2% din valoarea lor. Proiectul ”Bunicii Comunității’ ar urma să se concretizeze într-o fostă centrală termică din oraș, aflată într-o stare avansată de degradare.  Primarul Filip s-a plâns că liberalii au boicotat o ședință atât de importantă, izbuncnind în media locală.

”Pentru a boicota realizarea celor două proiecte, consilierii PNL au argumentat că valoarea consultanței pentru realizarea documentației este prea mare, în condițiile în care plata integrală se va realiza doar în situația aprobării și finanțării celor două proiecte. Altfel, consultantul primește doar 10%, adică aproximativ 9.000 de lei. Atitudinea consilierilor PNL este de neînțeles, dacă ținem cont de faptul că această cheltuială cu firma de consultanță este eligibilă și urmează a fi decontată integral, în cadrul proiectului”, a declarat, pentru Pandurul, Filip. 

Reacția consilierilor Partidului Național Liberal a venit a doua zi, luni, aceștia prezentând elemente mai mult decât suprinzătoare, cel puțin față de poziționarea publică a edililui-șef. Astfel, liberalii au fost la ședință, cel care a lipsit fiind tocmai primarul, care era obligat să-și susțină proiectul în fața consilierilor. Reprenzentanții PNL au votat împotrivă, motivând cu dezvăluiri incredibile. Firma care ar trebui să pună la punct documentația despre care vorbea Robert Filip, SC Domino Smart Cons SRL,  va primi 900 de milioane de lei vechi, nu 90. Atât solicită consultantul, atât se propune alocat de la bugetul Primăriei Rovinari. Mai mult, conform dosarului 21566/3/2018, societatea în cauză se află în insolvență, solicitândui-se falimentul. Situația devine deja mai mult decât periculoasă pentru că orașul Rovinari riscă să arunce cu 900 de milioane de lei în necunoscut. Potrivit unor informații din mediul online, SC Domino Smart Cons SRL a mai intrat în vizorul jurnaliștilor. S-a întâmplat la Tecuci, în 2016, când municipalitatea a plătit 5,3 miliarde de lei vechi către cei ce acum vot să ofere consultanță autorităților din Rovinari. S-a plătit pentru ”NIMIC” către o firmă ce își desfășura activitatea într-o dărăpănătură, în urma unui contract de comodat. Primarul Filip spune că se va plăti integral suma solicitată numai în cazul în care cele două proiecte vor fi aprobate. Greu de crezut, nimeni nu muncește degeaba, așteptând să fie primite ipotetice finanțări. De ce să scoți de la buget 900 de milioane, dacă plătești doar 90? Ce se va întâmpla dacă SC Domino Smart Cons SRL intră în faliment, după ce primește banii de la Rovinari, în condițiile în care nici patrimoniu nu pare să aibă?