Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri sear, că va exista un număr maxim de angajaţi ai primăriilor din România, funcţie de mărimea localităţii, şi un număr maxim de angajaţi ai consiliilor judeţene.
”Vom avea un număr maxim de angajaţi ai primăriilor din România, funcţie de mărimea localităţii şi un număr maxim de angajaţi ai Consiliilor judeţene. Astăzi avem situaţii în care avem primării cu un număr mic de angajaţi, care funcţionează foarte bine, şi avem aceleaşi primării, având o populaţie asemănătoare, cu un număr mult mai mare de angajaţi, unde nu se vede nici un plus de servicii, un plus de calitate, pe care cetăţenii respectivi să-l perceapă de la aceste primării. Avem consilii judeţene care au un număr de aproximativ 100 de angajaţi şi avem consilii judeţene mai mici care au un număr de peste 200 de angajaţi”, a spus primul ministru.
CONSULTĂRI CE VIZEAZĂ REDUCEREA NUMĂRULUI DE POLIȚIȘTI LOCALI
Bolojan a precizat că va urma imitarea numărului de poliţişi locali, în sensul în care norma care este astăzi stabilită de un poliţist local la 1000 de locuitori să fie majorată, iar cât va rămâne să stabilească în urma dialogului cu primăriile principale, reşedinţe de judeţ, unde este cel mai mare număr de poliţişti locali din România.
”Şi aici avem situaţii în care suntem la extreme, avem oraşe care au un poliţist la 2000 de locuitori şi avem alte oraşe de dimensiune asemănătoare care au numărul de poliţişi care depăşeşte limita legală. De exemplu Buzău este în această situaţie, în care nu reuşeşte să-i aducă sub limita legală datorită proceselor care trenează de ani de zile”, a arătat șeful guvernului.
Premierul transmite că astăzi şi Poliţia Naţională şi cea locală au competenţe pe ordine publică şi pe circulaţie, prin organizarea de dispecerate comune, nu mai ai cinci poliţişti naţionali într-un dispecerat, încă cinci poliţişti locali într-un alt dispecerat.
”Prin direcţionarea exactă a echipajului care răspunde de anumită zonă la problema respective, se stabilesc clar responsabilităţile, se evită suprapunerile. Dacă camerele de lua vederi sunt toate duse într-un singur dispecerat, vă puteţi da seama că toate poliţiile îşi fac datoria mult mai bine, pentru că o bună parte din zona de intersecţii aglomerate, de pietonal, zonele infracţionale cu potenţial ridicat, sunt supravegheate. În felul acesta putem să evităm suprapunerile de forţe, putem să clarificăm responsabilităţile, în aşa fel încât primarii să aibă un rol mai important în coordonarea activităţilor de ordine publică şi circulaţie pe componenta Poliţiei Naţionale. iar per ansamblu întreg sistemul de ordine publică să fie mult mai bine organizat, evitând, aşa cum am spus, cheltuieli inutile şi suprapuneri de competenţe”.