Ce presupune amnistia fiscală în cazul persoanelor fizice. Cine și în ce condiții beneficiază de ștergerea unor datorii

Persoanele fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesiile liberale, cu datorii la stat vor putea beneficia, dacă aleg să plătească, de ștergerea a 50% din datoria principală și a 100% din accesorii (dobânzi și penalități), dacă datoria lor este de până la 5.000 de lei, iar dacă datoria este de peste 5.000 de lei, vor putea beneficia de ștergerea a 25% din datoria principală și a 100% din accesorii, prevede cea mai recentă formă a unui proiect de OUG pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor, anunță profit.ro.

Firmele cu datorii vor beneficia de ștergerea integrală a accesoriilor dacă plătesc, iar firmele care sunt contribuabili bun-platnici, adică nu au datorii, vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată.

IMPORTANT!

Amnistia fiscală vizează datorii ale firmelor, populației, PFA, profesii liberale, către bugetul de stat (ANAF), bugete locale (primării), dar și către alte instituții ale statului. În timp ce ștergerile de dobânzi și penalități (accesorii) sunt disponibile la toate aceste tipuri de datorii, facilitatea de ștergere din principalul datoriei (ce poate fi accesată de către populație, PFA și profesii liberale) este disponibilă doar pentru datorii către bugetul de stat (ANAF). De asemenea, bonificația de 3% pentru firme (impozit pe profit și micro) se acordă doar în relația cu bugetul de stat.

Articolul precedentUn nou record: Prețul energiei electrice spot a trecut de pragul de 1.000 de euro/MWh
Articolul următorGorj: Muncă la negru în transporturi și restaurante. Amenzi severe