Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, marți, că guvernul intenționează să menţină şi în iarna de anul viitor actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie.
”.. Valoarea compensărilor este tot mai mică şi inclusiv în discuţiile cu domnul Boloş şi cu Ministerul de Finanţe am primit asigurări că la un asemenea nivel, 2-3 miliarde de lei în 2024, este un nivel sustenabil, putem duce această compensare şi este important să-i protejăm pe români, dacă i-am expune acestor variaţii din piaţa liberă ar fi efecte sociale pe care nu ni le dorim. Avem o schemă care funcţionează. Perspectiva noastră, a ministerului, este să trecem şi iarna viitoare pe aceeaşi* schemă de compensare-plafonare, cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană ne permite să păstrăm aceste măsuri şi permite tuturor statelor membre”, a precizat ministrul.
Cum stăm la prețuri…
”Eurostat solicită fiecărui Institut de Statistică din statele membre preţurile din contracte, ele nu sunt preţurile pe care le plătim efectiv la finalul fiecărei luni, acelea sunt preţurile plafonate, conform schemei de plafonare-compensare pe care România o are până în martie 2025. Am discutat cu ANRE-ul, ANRE a transmis din momentul raportării datelor către INS şi INS-ul a transmis către Eurostat o notă în care arăta preţul real al gazelor şi al energiei electrice. Din păcate, acel clasament nu a ţinut cont de nota României şi ne-a poziţionat mult mai rău decât suntem, deci la gaze naturale, pe preţurile efective, acestea, plafonate, suntem al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, iar la energie cred că suntem pe locul 16, deci undeva la jumătatea clasamentului”, a mai spus, la TVR Info, Burduja.