Chin și jale la ISJ Gorj: Planul de școlarizare, un eșec total. Comasarea liceelor tehnologice, mult zgomot, incertitudini și reformă vorbită

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Dana Constantinescu, a anunțat luni, 23 mai, că, pentru școlar 2022-2023, Ministerul Educației a aprobat un plan de școlarizare în care a eliminat douăsprezece clase la nivel de Gorj. S-a a ținut să se transmită că Bucureștiul a luat decizia, peste cele propuse de ISJ Gorj.

Noi aprobasem planul prezentat de către directorii din învățământ cu mici ajustări din partea noastră. Cu toate acestea, Ministerul Educației a spus că trebuia să ajustăm mult mai mult. Deci nu este decizia Inspectoratului”, a subliniat Constantinescu.

Rămâne de văzut cum și în ce fel reprezentanții ISJ Gorj au susținut cauza la minister, în condițiile în care și ”micile ajustări” asumate pe plan local, în fața oamenilor, au produs multe discuții și nemulțumiri. Sau, cel mai comod, sub scuza ”a decis Bucureștiul”, nimeni nu se mai simte dator cu explicații ori responsabil pentru problemele din sistem.

MESERIE TE ÎNVĂȚ, DAR UNDE?

În același cadru, s-a dorit, din nou, o prezentare a reorganizării (comasării) propusă în cazul a mai multor licee tehnologice din Târgu Jiu , subliniindu-se că nu s-a luat încă nicio decizie, fiind așteptată rezoluția Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Cei de la Liceul Energetic să fie absorbiți de Liceul Tehnologic nr. 2, iar acea clădire va rămâne disponibilă. Cei de la Liceul Auto, împreună cu cu cei de la <<Henri Coandă>> și <<Mincu>> să funcționeze în clădirile de la <<Ion Mincu>> și <<Henri Coandă>>. Clasele de liceu să funcționeze într-una dintre clădiri și clasele de post liceală și profesională să funcționeze în cealaltă clădire. Clădirile Liceului Auto rămân la dispoziția autorităților”, a precizat inspectorul școlar general.

Dincolo de alte aspecte, prin reorganizarea (comasarea) vehiculată și promovată de ceva timp, intervine următoarea situație, încă nedetaliată punctual: copiii de la ”Energetic” merg la Colegiul 2.

Unde vor învăța meserie la modul real, în ce ateliere? Se intenționează transferarea aplicației practice, cu tot ce presupune un proces tehnic sau tehnologic, în sălile de clasă? S-au identificat alte spații? Rămâne de văzut, nimic nu a fost clar în mesajul inspectorului școlar, domnia sa a anunțat, sec, se ia de acolo și se pune dincolo. Și anume, unde?

În cel de-al doilea caz, situația se complică puțin mai mult. Clasele de profesională de la trei unități de învățământ ar urma să funcționeze într-o  singură unitate, la <<Mincu>> sau <<Henri Coandă>>. Împreună cu post liceala.

Unde și la ce mod pot învăța copii meserie? Sunt încăperi/săli/hale propice pentru amenajarea atelierelor? Pentru trei școli, foarte important. Vorbim despre trei unități care, dincolo de numărul de elevi, au specializări diferite, deci, se înțelege, asimilarea unor cunoștințe și deprinderile practice presupun un cadru de învățare diferit, pliat pe fiecare specializare în parte.

Meseria care să asigure perspective elevilor, dar și unităților școlare.

REFORMĂ, GARANȚII ȘI ”ANGAJAȚI ABUZIV”

Problema comasării fiind deja așezată în opinia șefului ISJ Gorj, s-a ajuns la asigurări ce țin de locurile de muncă. S-a garantat că nimeni nu va avea de suferit, făcând trimitere și anumiți salariați care ar fi fost angajați abuziv.

Nu se desființează și nu se închide nimic. Pur și simplu se așază într-o altă locație. Asta este tot ce se întâmplă. Nu se închide, pentru că dacă s-ar închide ar însemna că toți oamenii pleacă acasă. Ăsta este un alt subiect, nu este nou deloc, este un alt subiect pe care vreau să îl ating. Nimeni nu pleacă acasă, nici măcar acel personal didactic auxiliar și nedidactic, care este supranormat și care este angajat abuziv în anii trecuți, ca să nu spun ilegal. Am întrebat reprezentanții ARACIP-ului dacă în urma reorganizării aș putea avea voie să preiau tot acest personal nedidactic și auxiliar pentru a nu lăsa oamenii pe drumuri. Pentru că până la urmă nu este vina lor ca au fost angajați abuziv. Ei au vrut un loc de muncă. Dar de aici pana la a se spune ca eu îi voi lăsa pe drum pe ei sau pe profesori este o minciună. Ca să nu ne ascundem, așa, în spatele unor termeni eleganți”, a arătat Constantinescu.

Această declarație generează o întrebare obligatorie: Au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la ”angajările abuzive”?
Obligă legea și statutul la un astfel de demers?
S-au respectat obligațiile legale și fișa postului?

 

 

Articolul precedentGuvern: Noi măsuri sociale și economice. Se suspendă angajările la stat
Articolul următorSurse media: Cioloș, demers pentru înființarea unui nou partid. Se scindează USR?