Cîțu: Compensarea facturilor începe la 1 noiembrie. Românii nu vor fi lăsați de izbeliște

Primul-ministru Florin Cîţu a anunţat, joi, că facturile la energie şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic. În opinia premierului este foarte important ca Guvernul României să acorde sprijin şi IMM-urilor sau companiilor mici.

Compensarea merge înainte, va începe de la 1 noiembrie, nu mai e niciun fel de discuţie aici. Vreau ca românii să fie ok. Nu pot să fie foarte liniştiţi, e o situaţie excepţională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsaţi de izbelişte în această iarnă, că avem aceste soluţii pentru ei şi aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic şi non-casnic. Dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea că preţurile la produse or să crească foarte mult, o inflaţie foarte mare şi, după aceea, apare acea problemă cu preţuri, dobânzi etc. şi nu vreau să ajungem acolo. De aceea, ne ocupăm şi de compensarea pentru consumatorul non-casnic”, a spus Cîţu.

Cîţu a dat asigurări că bugetul de stat poate suporta aceste compensări, deoarece efortul va fi împărţit pe 2021 şi 2022. Plafonarea preţurilor intră în discuţie doar dacă se aplică în majoritatea statelor europene.

Aici trebuie să fim foarte atenţi! Pe de o parte, România este producător de energie şi electrică şi pe gaz şi, atunci, aş vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor. Ştiţi foarte bine, intervenţia brutală în plafonarea preţurilor poate să aibă alte implicaţii pe partea de investiţii pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajunge să avem majoritatea ţărilor care să meargă şi spre plafonare, nu are cum România să nu adopte şi ea această strategie, da”, a mai declarat Cîţu.