Cîțu: Există o rezervă financiară pentru 4-5 luni. Oamenii din prima linie nu trebuie să aibă grija salariului

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat, luni seara, că în acest moment nu se ia în calcul un acord cu FMI, Ministerul Finanțelor Publice având o rezervă financiară pentru 4-5 luni de zile.

În acest moment nu discutăm despre aşa ceva (un acord cu FMI, n.red.). Avem acel buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă, şi astăzi ne-am finanţat din piaţă, când găsim condiţii bune ne finanţăm, ca să facem aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu instituţii internaţionale sunt pe ultimul loc, dacă ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 4-5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot să dau cifrele exacte, pentru că sunt negocieri cu pieţele”, a spus, la Digi 24, Cîțu.

Totodată, ministrul a dat asigurări că plățile salariale se vor face la timp:

În fiecare zi avem o provocare şi provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finanţelor Publice nu o reprezintă să creştem cheltuieli, pentru că a creşte cheltuieli este uşor şi o pot face toţi. Să finanţezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi ale MFP. (…) Este important ca doctorii să ştie, poliţiştii să ştie, toţi cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să ştie că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să ştie că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. Astăzi lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ, care bineînţeles că nu este cel mai eficient, dar lucrăm cu aparatul administrativ, tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza”.