Concedii medicale: Amenzi majorate pentru salariați și angajatori

Guvernul a adoptat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, un proiect prin care se introduc sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, şi care în, aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat de concediu medical, îşi desfăşoară activitatea curentă la alt angajator.

Această faptă va fi considerată contravenție și persoanele în cauză vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.

Totodată se reglementează sancţiuni pentru medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Proiectul va introduce şi măsuri care vin în sprijinul persoanelor asigurate, aflate în incapacitate temporară de muncă, în sensul că se introduc prevederi pentru evaluarea stării de sănătate și pentru monitorizarea evoluţiei bolii, în etape de scurtă durată și succesive, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţia socio-profesională a acesteia.

Proiectul de act normativ reglementează și condițiile suportării din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a indemnizațiilor pentru concediul de carantină, pentru situațiile în care persoanele se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, cu toate că sunt în cunoștință de cauză la momentul inițierii deplasării.