Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a preluat ideea fuziunii între companiile energetice din România, demers care odată concretizat ar putea conduce la crearea unor companii naționale puternice și la scăderea prețurilor în piață.
″E o idee pe termen mediu și lung, de perspectivă. Eu mi-aș dori, ca strategie, să susținem, ca țară, câteva companii puternice în sectorul energetic. Știu că s-a mai vehiculat idea, acum mai mulți ani de zile, de vreo câteva ori. Mai demult nu a mers nu pentru că nu era o idee bună sau pentru că nu ar fi adus prețurile marginale, prețurile de pe piață, mai jos. Probabil că au fost alte considerente. Din punctul meu de vedere, dacă discutăm despre reforma companiilor de stat, reducerea risipei, exploatarea sinergiilor între companii, precum și despre o piață a energiei funcțională și cu prețuri mai bune pentru români, trebuie să luăm în calcul acest scenariu. Și eu, personal, îl voi susține”, a spus ministrul, potrivit economica.net.
În discuțiile pe caz, Burduja a arătat că “alte state au combinat, de exemplu, producția de cărbune cu producția hidro și a rezultat un preț mediu mult mai mic decât prețul pe cărbune”:
„Dacă vă gândiți acum că Hidro produce cu 150 de lei/MWh, iar cărbunele cu 900 de lei, teoretic, dacă ar fi o singură companie, care să iasă pe piață cu un preț de 400 de lei, piața nu s-ar mai închide pe prețul marginal de 900, s-ar închide pe prețul marginal de 400, și energia în România ar fi mai ieftină. Este un lucru ambițios, România poate să facă ce au făcut deja alte state – vorbim de exemplu despre Ungaria – să aibă două, trei companii mari, care să fie campioni energetici care să joace în regiune și să pună și presiunea în jos pe prețuri”.