Controale ANSVSA ce vizează porcii scoși la vânzare prin anunțuri postate pe rețelele de socialozare

Vânzările ilegale de porci reprezintă una dintre principalele cauze pentru răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României, transmit oficialii statului.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, susţine că peste 20.000 de samsari de porcine acţionează pe teritoriul ţării. Tocmai de aceea, instituţia pe care o conduce va declanşa, în perioada următoare, un control de genul „clientul misterios”.

Totuşi, nu va interzisă sacrificarea porcului în gospodăriile populaţiei.

Sunăm la cei care au postat pe reţelele de socializare, pe site-uri şi spunem că vrem să cumpărăm carne şi pe urmă ne întâlnim. Este o metodă de a-i sancţiona şi descuraja pe cei care fac acest tip de comerţ, dar şi una de atenţionare a consumatorului. Vrem să eliminăm de sub această umbrelă pe acei 20.000 de escroci care pozează în mici fermieri, care de fapt au sute de porci şi îi vând ilegal în toată ţara, fără control sanitar-veterinar, fără examene ante şi post mortem la carne cât şi la animal şi difuzează pesta porcină africană pe teritoriul României. Aceştia provoacă mari daune materiale şi sociale. Noi avem o cultură în creşterea şi consumul cărnii de porc în gospodărie şi nu vrem să interzicem acest lucru. Dacă sacrifică porcul şi îl mănâncă cu familia lui nu este niciun risc, dar unii vând ilegal porci în toată ţara”, a declarat Ponea.

În prezent, se lucrează la “Legea porcului”, pentru a putea fi eliminat comerţul ilicit.

Noi avem specialişti care merg în gospodăria omului, recoltează probe, recoltează analize, le explicăm oamenilor, mergem în ferme, facem controale, însă pe străzile României pe unde circulă aceşti porci nu este de competenţa ANSVSA. De aceea cerem sprijinul Ministerului de Interne, care are poliţia rutieră, jandarmeria, poliţia de frontieră. Spre deosebire de ANSVSA, care are 5.000 de oameni şi extraordinar de multe lucruri de supravegheat, ei au 100.000 de oameni – într-adevăr şi ei au foarte multe de făcut, dar totuşi este o diferenţă. Noi ne ocupăm de curte şi fermă, nu stăm noaptea pe străzi să păzim”, a precizat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

România înregistra, la jumătatea lunii noiembrie, 516 de focare active de pestă porcină africană, peste 310.000 de animale fiind afectate.

 

Articolul precedentEvadatul de la IPJ Dolj a fost prins
Articolul următorCSM Târgu Jiu: Baschetbalistele Under 13 au reușit calificarea în Grupa A a Campionatului Național