Lucian Popovici, director în cadrul companiei Avi-Top din Iaşi, a explicat cum se obțin puii galbeni, în contextul scandalului național generat de declarațiile lui Horia Constantinescu, fost șef ANPC. Cu precizarea că în ferma pe care o conduce nu se produc deloc pui galbeni, ci albi, normali, Popovici susține că este vorba doar despre o strategie de marketing, fără a fi pusă în pericol sănătatea consumatorului.
“Puii respectivi nu sunt pui vopsiţi. Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii. Tehnica apariţiei puilor aşa-zişi galbeni este o tehnică rezultată din necesităţi de marketing. Dacă marketingul cere pui galbeni, atunci li se oferă pui galbeni. Nu este nicio înşelare a populaţiei sau a consumatorului practica de a administra în hrana găinilor ouătoare sau a puilor de carne diferite substanţe sau aditivi furajeri”, a spus, pentru Ziarul de Iași, șeful de la Avi-Top.
Cum exporta România ouă în URSS
”Tehnica era din 1970, când România exporta către URSS ouă, şi atunci se folosea în furajarea găinilor ouătoare bulion. La noi, la Avi-Top, există nişte bazine de zeci de tone, din anii ’80, în care se administra bulion în hrana găinilor ouătoare, pentru a se obţine un ou cu un gălbenuş intens colorat în galben’‘, a mai precizat directorul.
CUM SE LUCREAZĂ AZI
“La ora actuală, pentru obţinerea acestor pui galbeni, ca să zicem aşa, se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten (…) Deci nu este toxic! Nu are impact asupra sănătăţii omului (…) Ce atentat?! Că puii sunt de culoare galbenă? Nu este niciun atentat! Nu este nimic ilegal! Este o practică care se întâmplă în toată lumea, nu numai în Uniunea Europeană! Nu afectează sănătatea omului. Nu sunt substanţe chimice!”, a conchis specialistul.