Datoria publică a depășit 52% din PIB. Urmează înghețarea salariilor? Ce spune un ministru

Ministrul Investițiilor si Proiectelor Europene, fost ministru al Finanțelor, Adrian Cîciu, susține că nu există riscul înghețării salariilor în sistemul bugetar, în contextul în care există mari îngrijorări după ce datoria publică a ajuns la 52,6% la finalul lunii mai.

 

Nu există acest risc. Va dau un exemplu, apropo de îngrijorarea acesta, că se uită lumea la ponderea datoriei publice din PIB că a depășit 52%, și întreabă de ce nu se îngheațâ salariile. Mi-aș dori ca, de exemplu, Consiliul Fiscal să facă și afirmația că ponderea este calculată la un PIB mai mic decât PIB-ul din 2024. Dacă am face acum calculul am vedea că ponderea este 48,7. Asta nu înseamnă ca ea nu va mai evolua, pentru că mai sunt luni din acest an. Dar nu exista un asemenea risc”, a spus, la Realitatea TV, ministrul. 

 

Articolul 13 din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară sunt prevăzute următoarele scenarii pentru corectarea datoriei publice:

 

„Limite pentru datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene:

1. Dacă datoria publică depășește 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanțelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și prezintă propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

2. Dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;

b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică”.

Articolul precedentMinistrul Finanțelor: Pensionarii vor primi pensiile majorate, fără întârzieri. Ne ținem de cuvânt
Articolul următorO altă manipulare aruncată pe piață, demontată: Romanescu anunță că nu vrea parlamentar