Pasionații de istorie pot descoperi o fotografie cel puțin interesantă prezentată de Parcul Național Defileul Jiului, instituție publică înființată pentru protejarea și conservarea zonei. Reprezentanții acestei entități au reușit să surprindă, la modul vizibil, o porțiune din legendara Potecă a romanilor, drum săpat în stâncă, pe care se făcea legătura cu zona de nord a ținutului, dincolo de munte.
”Ultima porțiune vizibilă din Poteca romană, de aproape 200 de ani. În acea perioadă, legătura pe vale între Castrul Roman din Bumbești Jiu și teritoriile din nord se făcea pe această potecă săpată în stâncă. Locul se află înainte de Gara Pietrele Albe, cum vii dinspre Târgu Jiu, pe partea dreaptă a drumului. Se vede cel mai bine iarna, când nu este frunziș, iar zăpada se topește mai greu. Se spune că, prin anul 102 d.Chr., conducătorul Cohortei a IV a Romană Cypria, Lucius Quintus, și-ar fi strecurat călăreții pe această potecă, pe stânci, dorind să lovească din spate oastea lui Decebal”, se arată pe pagina de socializare Romsilva – Parcul Național Defileul Jiului.
Pe respectiva cale de acces avea loc și transhumanța. Proiectul drumului care astăzi leagă orașul Bumbești Jiu de Petroșani a început în anul 1870, iar finalizarea sa a avut loc în 1894.