Demersurile poetului Laurian Stănchescu au dat roade: Eminescu ar putea fi deshumat

Procurorul genaral al României, Augustin Lazăr, a anunțat că s-a deschis dosar de moarte suspectă pe numele lui Mihai Eminescu. În situația dată, ar putea interveni o deshumare în urma căreia să se stabilească exact cauza morții poetului național. Sfârșitul acestuia este unul care lasă loc interpretărilor, se vehiculează cauze precum otrăvirea, un diagnostic pus greșit sau o lovitură puternică primită în cap, cu o scândură, de la un alt pacient. Cert este că Luceafărul poeziei românești se stingea într-un sanatoriu de boli mintale, în 15 iunie 1889. Omul de cultură Laurian Stănchescu este cel care a insistat pentru o anchetă care să ducă la deshumare și stabilirea cu exactitate a cauzei decesului.

”Excelență, în urmă cu 129 de ani s-a petrecut o crimă de neiertat împotriva lui Mihai Eminescu, Voievodul Limbii și Culturii Române, mucenicul întemeietor de grai românesc. De la moartea sa au apărut o serie de mărturii, documente și rapoarte medicale din țară și din străinătate, toate semnate de savanți în medicină legală, cercetători de elită, membri ai familiei poetului. Sunt dovezi fără tăgadă și care vorbesc despre uciderea poetului cu tratamente exagerate cu injecții și mercur pentru diagnostice false. Abuzurile medicale și torturile la care a fost supus fără voia sa i-au adus moartea prematură și au aruncat dezonoarea asupra memoriei spiritului său cardinal. Mihai Eminescu este Crucifixul și Constelația spiritualității românești, numele său trebui scos din mormânt și pus în catapeteasma neamului pentru care a murit și suferit un martiraj neomenesc. Amintesc că Franța a procedat la fel cu trupul lui Napoleon Bonaparte, nefiind nicio impietate”, arată în ”Memoriul adresat Procurorului General al României cu privire la deshumarea poetului martir Mihai Eminescu”, act întocmit și susținut de poetul Stanchescu.

Articolul precedentRomanescu îl apără pe vicele Popescu: Colaborăm, cred că responsabili sunt cei care au semnat de legalitate
Articolul următorAccident! S-a izbit de un stâlp, după care mașina a luat foc