Deputat transnistrean: România să anunțe că nu are pretenții asupra teritoriului Republicii Moldova. A fost de partea lui Hitler, a dus o politică expansionistă, un stat care a admis crime din partea trupelor sale

României i se cere public să anunțe, la modul oficial, că nu are pretenții asupra teritoriului Republicii Moldove, în orice fel de hotare, și este considerată un stat ”care a admis crime enorme din partea trupelor sale pe teritoriul regiunii transnistrene”

Declarația vine, într-un interviu realizat de jurnaliștii de la hotnews.ro, de la Andrei Safonov, 57 de ani, deputat în Sovietului Suprem de la Tiraspol, așa-zisul parlament din regiunea transnistreană. În anii ’90, acesta a fost deputat în Parlamentului Republicii Moldova, iar în 2006 a candidat pentru funcția de „președinte” al Transnistriei

Hotnnews.ro a încercat să obțină o poziționare oficială ce ține de ultimele evenimente din regiunea transnistreană și o eventuală participare a României la rezolvarea diferendului zonal.

 

În opinia mea, participarea României în formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană este absolut inadmisibilă. Atât Moldova, cât și Transnistria, dar și Rusia și Ucraina, cei care sunt implicați în procesul de negocieri, sunt parte a fostei Uniunii Sovietice, au trăit într-un stat, într-o anumită măsură au o mentalitate comună. Astfel, toate aceste divergențe sunt locale, <<domestice>>.

În ceea ce privește România, pe teritoriul Transnistriei acest stat este privit ca o țară care istoric a promovat o politică expansionistă de acaparare a teritoriilor, nu doar ale Moldovei, dar și ale Transnistriei. În special, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, era într-o alianță cu Germania nazistă, de partea lui Hitler. Astfel, participarea României, un stat care a admis crime enorme din partea trupelor sale pe teritoriul regiunii transnistrene, este inadmisibilă. Eu sunt absolut sigur că poziția Transnistriei în acest sens nu se va schimba și în viitor.

Asta nu înseamnă că în prezent relațiile economice și culturale cu România contemporană nu trebuie dezvoltate. Cel mai bun lucru pe care poate să-l facă acum România este să declare că nu are pretenții acum asupra teritoriului Republicii Moldova, în orice fel de hotare. Pacea și stabilitatea sunt ceea de ce avem nevoie în prezent”, a spus Safonov. 

Articolul precedentCNN: Putin va declara război Ucrainei. Imediat, legislația îi va permite mobilizarea rezerviștilor
Articolul următorS-a votat! Senatorii au decis majorarea a amenzilor în cazul lipsei rovinietei valabile. La ce cuantum au fost stabilite sancțiunile