Descoperite de detectoriști: Alte două tezaure antice, foarte valoroase, au intrat în patrimoniul Muzeului Unirii

 

Două tezaure numismatice antice, cu monede datând din secolul II î.Hr. şi din secolul III d.Hr., au intrat în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia după ce au fost descoperite în august şi octombrie de detectorişti autorizaţi într-o pădure din Jidvei şi, respectiv, pe un teren arat de pe raza comunei Noşlac, transmite AGERPRES.
Cel mai valoros dintre tezaure, o monedă putând avea o valoare de piaţă şi de 2.000 de euro, este cel descoperit în luna august într-o pădure din comuna Jidvei, care a şi fost restaurat deja.
Acesta conţine, pe lângă cele 107 monede, şi o fibulă din fier dacică şi un amnar din fier, de epocă romană.
Numismatul Cristian Găzdac, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, spune că tezaurul de la Jidvei este mai valoros deoarece conţine tetradrahme „Macedonia Prima” şi tetradarhme de imitaţie dacice, „adevărate bijuterii ale gravării monetare”. Monedele, din care unele sunt fragmentare, au de la 4 până la 16 grame şi sunt dintr-un „argint aproape pur, adică de 995 la mie puritate”.
Tezaurul roman de la Noşlac, încă nerestaurat, care conţine 109 monede de argint, denari, din care nicio monedă nu va depăşi 3,5 grame şi care sunt într-o stare de conservare mediocră, are o valoare de piaţă mult mai mică.
Articolul precedentCiucă: Bugetul va fi supus votului în decembrie. Programul ”Sprijin pentru România” va continua și anul viitor
Articolul următorTârgu Jiu: Ilie Bolojan, în vizită la Romanescu. Cei doi au fost văzuți prin centrul orașului